aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny jaj rosną w Polsce i w UE

2 listopada 2017
Ceny jaj rosną w Polsce i w UE

Ceny jaj rosną nie tylko w Polsce, ale także w krajach Unii Europejskiej z powodu zmniejszenia stad kur niosek. Stało się tak na skutek wykrycia fipronilu oraz wystąpienia ptasiej grypy - informuje resort rolnictwa.

Wykrycie fipronilu na fermach kur niosek w Holandii, Belgii, Niemczech, a następnie w innych krajach UE, spowodowało konieczność wybicia wielu stad kur niosek. We Włoszech, u największego producenta jaj wystąpiła zaś grypa ptaków. Te zdarzenia znacznie ograniczyły produkcję jaj.

Ograniczenie liczby kur niosek zbiegło się w czasie z sezonowym spadkiem produkcji jaj - zaznacza ministerstwo.

Ceny jaj rosną na unijnym rynku od sierpnia br. W większości krajów Wspólnoty w stosunku do lipca br. jaja podrożały o ponad 30 proc. Średnia cena sprzedaży jaj konsumpcyjnych w UE rośnie z każdym tygodniem o około 5 proc. Tak wysokie ceny zachęciły polskich producentów do większej sprzedaży jaj do krajów UE, a co za tym idzie zmniejszyła się podaż na rynku krajowym.

W ostatnich dwóch latach ceny jaj w naszym kraju były na niskim poziomie. Bardzo niska była też opłacalność produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj, zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną. Dodatkowo wcześniejsze zakupy jaj uruchomiła branża spożywcza, w obawie przed brakami w okresie przedświątecznym.

Duże zapotrzebowanie na jaja do przetwórstwa ze strony branży spożywczej, a także branży kosmetycznej i innych, spowodowało, iż cena jaj do przetwórstwa rośnie w takim tempie, że zbliża się do ceny jaj konsumpcyjnych. W ostatnim tygodniu osiągnęła ona poziom 6 289 zł/tonę, co oznacza ponad 2-krotny wzrost ceny w stosunku do ub.r.

W październiku br. średnia cena sprzedaży jaj konsumpcyjnych w kraju wyniosła 40,60 zł/100 szt. i wzrosła o ponad 20 proc. w stosunku do października ub.r., a w porównaniu do czerwca br. wzrosła o około 40 proc.

W ostatnim tygodniu średnia cena sprzedaży jaj konsumpcyjnych w Polsce była jedną z najwyższych w UE i wynosiła 178,15 euro/100 kg (wyższa była tylko w Austrii – 188,90 Euro/100 kg).

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2017 roku produkcja jaj konsumpcyjnych zwiększy się o 0,4 proc. do ok. 510 tys. ton.

W 2016 roku na polskim rynku funkcjonowało 1338 towarowych ferm produkujących jaja konsumpcyjne i 471 zakładów pakowania jaj. Połowa krajowej produkcji jaj pochodzi z woj. wielkopolskiego i mazowieckiego.

Według GUS, w minionym roku statystyczny mieszkaniec Polski zjadł 145 sztuk jaj, tj. o 1 sztukę więcej niż w 2015 roku. Eksperci oceniają, że w tym roku konsumpcja jaj będzie zbliżona do notowanej w 2016 roku.

 

Anna Wysoczańska, Jacek Ensztein (PAP)


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę