Adama_1-15.08.2020
Bayer_dekalb_lipiec_2020

Ciasteczka małe i duże – inspiracje na świąteczne wypieki

5 grudnia 2019
Ciasteczka małe i duże – inspiracje na świąteczne wypieki

Grudzień to czas, kiedy zaczynamy wyczekiwać już Świąt i chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe, jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty! Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.

Jak wyczarować wyjątkowy nastrój

Korzenny zapach wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek - są chwile, które potrafią stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Nieważne, czy w wykrawaniu ciasta pomaga ci mama, dzieci czy najlepsza przyjaciółka – ważne, że spędzacie czas razem. A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do szkoły?  
 
To również okazja, by poćwiczyć swoje kulinarne talenty: wypróbować kilka przepisów, zmieniać i dodawać  składniki tak, by stworzyć niepowtarzalne ciasteczkowe dzieło. Z tych eksperymentów na pewno będą zadowoleni najmłodsi domownicy, którzy z chęcią będą tworzyć swoje własne, kreatywne formy. I my dajmy się ponieść świątecznej fantazji.

Prezent od serca

Przedświąteczne wypieki to idealny sposób na obdarowanie bliskich. Nie musimy z tym czekać do Świąt! Obwiązane wstążeczką ciasteczka możemy podarować przyjaciółce na Mikołajki, a zapakowane w pudełeczko z pewnością ucieszą dziadków, tym bardziej jeśli będą udekorowane przez wnuków. Warto się skusić również na większe ciasteczko i upiec np. tartę. Przyniesiona do pracy na pewno ucieszy i poprawi humor nawet w poniedziałek!

Mąka to podstawa

Podstawą każdego wypieku jest mąka. Warto zwrócić na nią szczególną uwagę, ponieważ to ona odpowiada za konsystencję ciasta i powinniśmy dopasować ją do rodzaju wypieku. Mąki Puszyste Lubelli: uniwersalna lub tortowa, sprawdzą się do wszystkich ciast i ciasteczek. Natomiast jeśli zależy nam na kruchości ciasta, warto sięgnąć po krupczatkę. Dla szukających innowacji nada się natomiast mąka Lubella Pełne Ziarno 3 zboża.

Dla chcących zbudować świąteczną atmosferę, mamy pyszne inspiracje na ciasteczka. Te małe…i duże.

TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Składniki na formę o średnicy 24 cm:  
Tarta:
  • 280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella
  • 150 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany
  • szczypta soli
Krem piernikowy:
  • 2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno
  • słoik powideł śliwkowych Łowicz
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
 Dodatki:
  • cukrowe gwiazdki
  • świeża żurawina do dekoracji
Wykonanie:
Tarta:
  1. Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut.
  3. Wyjąć, ostudzić.
  4. W międzyczasie przygotować krem piernikowy.
  5. Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu.
  6. Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.
 Krem piernikowy:
  1. Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić.
  2. Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.

KORZENNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ

Składniki:
  • 160 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 60 g kakao DecoMorreno
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
  • 1/3 szklanki świeżej żurawiny
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.
  3. Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.
  4. Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
  5. Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
  6. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 10 minut.
  7. Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.
 
 

Biuro prasowe Lubella


POWIĄZANE

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego to już 44. polski produkt, który został wpisa...

Obecnie coraz częściej spotykamy się z oznaczeniami „bez GMO” lub „wolne od GMO”...

Temat grypy ptaków  na chwilę odszedł na boczny tor bowiem świat drobiarski skup...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę