aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Cukinia liderką w lutym

24 lutego 2023
Cukinia liderką w lutym

Które warzywa jemy w lutym najchętniej? - badania Kantar

Wśród najpopularniejszych gatunków lutego Kantar wymienia ziemniaki, cebulę i pomidory. W porównaniu do lutego 2021 roku najbardziej wzrosło spożycie buraków, brokułów i kalafior. W porównaniu do lutego 2020 roku wzrost ilości konsumentów kalafiora - luty do lutego - wyniósł 25%, a ogórków 16%.

Stały monitoring konsumpcji zleca Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Badania przeprowadziła firma Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II etap”.

Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Są częścią stałego monitoringu konsumpcji. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl

Konsumpcja warzyw w lutym

Najpopularniejszym warzywem w lutym ponownie były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 97% Polaków.
Na drugim miejscu wśród warzyw znalazła się cebula które jadło 90% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do pomidorów (85%).
 
warzywa lutego
 
W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: marchew (83%), ogórki (80%), papryka (64%) oraz kapusta (64%). W porównaniu do stycznia spadło spożycie papryki (o 3 p.p.).
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, dostępne i jedzone niezależnie od sezonu.
 
 
 
 
Wzrost liczby konsumentów "luty do lutego"
W porównaniu do lutego 2022 roku wzrosło spożycie cukinii i brokułów. Odpowiedni o 10% i 5%.

KANATR Zmiany 2.2023 (1).jpg

Stałą liczbą konsumentów "luty 2023 do lutego 2022" mogą się pochwalić cebula i buraki. W porównaniu do stycznia 2022 nieznacznie spadło spożycie ogórka, kalafiora i marchwi.
 
KANATR Zmiany 2.2023 (5).jpg

W porównaniu do lutego 2021 roku wzrosło spożycie buraków, brokułów i kalafiora. W przypadku buraków oznacza to wzrost liczby konsumentów o 8%, w przypadku brokułów o 3%, a kalafiora o 2%. 

KANATR Zmiany 2.2023 (4).jpg
 
W skali trzech lat, w porównaniu "luty 2023 do lutego 2020 roku" wzrosło spożycie praktycznie wszystkich badanych gatunków.                                                                                                                Najbardziej wzrosła liczba konsumentów kalafiora (25%), ogórka (16%), brokułów (8%) oraz papryki (7%).
  
Wyniki badań konsumpcji 2020-2023
 
W lutym 2020 rozpoczęto monitoring spożycia najpopularniejszych warzyw i owoców. Projekt ma pomóc nam wszystkim zrozumieć rolę warzyw i owoców w codziennym odżywianiu i fakt, że powinny stanowić połowę tego co spożywamy.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

***

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw 

Badanie zrealizowano w dniach 15-20 lutego 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

 

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg
 
 
 
 
 
 
 

POWIĄZANE

Jest kwiecień. Zbliża się okres kwitnienia rzepaku. To świetny moment, by przypo...

Zabiegi przedwschodowe lub wczesnopowschodowe to bardzo skuteczne rozwiązanie w ...

Amerykański Forbes opublikował artykuł, w którym stwierdza się że 'Era zdrowego ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę