aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Czas na jagodę kamczacką!

12 czerwca 2019
Czas na jagodę kamczacką!

Jest jednym z najzdrowszych i najwcześniejszych owoców uprawianych w polskich warunkach klimatycznych. Jagoda kamczacka należy do kategorii superfood - superowoców bogatych w składniki szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i urody. Jest jeszcze mało znana wśród konsumentów, ale jej walory z roku na rok są coraz bardziej doceniane. 

polska_kamczacka.jpg
Sezon na jagodę kamczacką rozpoczyna się w czerwcu i trwa do lipca. Pełnia jej owocowania przypada na czerwiec. Z roku na rok popularność jagody kamczackiej rośnie, ale dopiero w grudniu 2018 roku została wpisana na listę tradycyjnej żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283) zezwoliło na legalne wprowadzanie jagody kamczackiej do obrotu na terenie Unii. Przed nami zatem czas pierwszych degustacji.     
Jagoda kamczacka jest owocem dobrze znanym w krajach wschodnich, szczególnie w Chinach i Rosji. Naturalnie występuje na Syberii i w północnej Azji. Od wieków używana jest w medycynie ludowej, ze względu na zauważalne efekty prozdrowotne. W Polsce znana może być też pod nazwą wiciokrzew siny, suchodrzew błękitny, suchodrzew jadalny, suchodrzew siny, borówka kamczacka, lonicera. Coraz częściej usłyszeć można sympatyczne określenie "Kamczatka".
Polscy plantatorzy nadali w ostatnich latach kierunek uprawie towarowej  jagody kamczackiej i jako kraj jesteśmy liderem jej produkcji w Unii Europejskiej. Mamy największe nasadzenia odmian, które zmieniły postrzeganie tego owocu nie tylko w Polsce. Jagoda kamczacka jest popularyzowana w ramach projektu "Czas na polskie superowoce!". 


 

Przed nami historyczny sezon - pierwszy, w którym owoce jagody kamczackiej będą sprzedawane w Unii Europejskiej. Wielu konsumentów po raz pierwszy spróbuje jagody kamczackiej. Podobnie jak w przypadku innych superowoców, często będą jedli owoce polskiej produkcji

- Andrzej Krupiński, Prezes at Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej.

Dla zdrowia i dla urody!

Owoce jagody kamczackiej zawierają mnóstwo witamin, minerałów i substancji o działaniu antyutleniającym, takich jak polifenole, flawonoidy oraz witamina C, niezwykle korzystnych dla organizmu człowieka. Daje to wielkie możliwości wykorzystania Kamczatki jako rośliny dietetycznej, profilaktycznej, a nawet leczniczej. Eksperci nazwali jej owoce „jagodami wiecznej młodości”, gdyż odnaleźli w nich związki zapobiegające starzeniu się komórek. 
Jagoda kamczacka wykazuje działanie przeciwzapalne na poziomie komórkowym, opóźnia starzenie siatkówki i pomaga leczyć jej choroby, może redukować wielkość tkanki nowotworowej w niektórych postaciach raka, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie mózgu. Wykazuje działanie antydiabetyczne, antybakteryjne i antyadhezyjne (uniemożliwiające zakażenie) dziąseł i przewodu pokarmowego.
Regularne spożycie jagody kamczackiej wpływa pozytywnie na profilaktykę zdrowia oraz przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym. Obecne w owocach liczne antyoksydanty redukują nadmierne powstawanie reaktywnych form tlenu, co jest powiązane z minimalizowaniem oznak starzenia. 
Dotychczasowe badania naukowe potwierdziły szeroki zakres właściwości antyoksydacyjnych, ściśle związanych z aktywnością przeciwzapalną, antynowotworową, neuroprotekcyjną oraz kardioprotekcyjną. Ponadto udowodniono działanie antyseptyczne, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe, a także przeciwcukrzycowe.

Więcej na temat stresu oksydacyjnego w materiale pt. Stres oksydacyjny, jeden z największych niszczycieli urody - jak go uniknąć? (film)

Najbardziej aktualne wyniki badań zebrał zespół Katedry Technologii Owoców Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytetu Przyrodniczygo we Wrocławiu. Mgr Marta Gołba, dr hab. Alicja Z. Kucharska, prof. nadzw., dr hab. Anna Sokół-Łętowska, prof. nadzw. [materiał]

Polska szkoła „Kamczatki”

Jagoda kamczacka może być uprawiana komercyjnie (plenność nawet powyżej 5 kg z krzewu) i amatorsko. Cierpi na niewiele chorób i ma niewiele szkodników. Jest rośliną niewymagającą i łatwą w uprawie. Nowe odmiany łączą w sobie najbardziej pożądane cechy – duże, deserowe owoce o słodko-kwaskowym smaku pozbawionym goryczki, odporność na suszę, mróz, długowieczność. Niezwykła zdrowotność uprawianych odmian pozwala na stosowanie ekologicznych metod uprawy.
 

- Polska stała się w ostatnich latach europejskim, a może nawet globalnym liderem w produkcji owoców jagody kamczackiej, znanej na świecie pod nazwą haskap. Wszystko za sprawą nowych odmian oraz dużej wiedzy polskich ogrodników

– Piotr Poseł, plantator i promotor Kamczatki.

Jagoda kamczacka to roślina długowieczna, na stanowiskach naturalnych żyje nawet 70 lat. Należy do rodziny Caprifoliaceae - Przewiertniowate. Rodzaj Lonicera obejmuje ponad 180 gatunków, wśród nich jest prawie 20 gatunków, podgatunków i odmian o jadalnych owocach. Odegrały one szczególną rolę w programach hodowlanych i selekcji. Odmiany o znaczeniu gospodarczym to efekt wielu krzyżowań.
Aktualnie jagoda kamczacka w Polsce uprawiana jest na kilku tysiącach hektarów. W uprawie mamy zarówno polskie odmiany (np. ‘Wojtek’, ‘Zojka’, ‘Klon 44’), odmiany pochodzące z Rosji (np. ‘Vostorg’, ‘Docz Velikana’, ‘Jugana’) oraz z Kanady (np. ‘Aurora’, ‘Boreal Beast’, ‘Boreal Beauty’, ‘Honeybee’) oraz wiele nowości, które aktualnie znajdują się w ocenie.

Owoce jagody kamczackiej

Owoce jagody kamczackiej są w kształcie okrągłe do owalnych, czasami bardzo wydłużone, mogą osiągnąć masę do 5 g i długość do 5 cm, skórka jest ciemnofioletowa do prawie czarnej, pokryta jasną warstwą wosku. Owoce mają przyjemną jędrność, która pozwala zachować im długo trwałość w obrocie towarowym. Aby w pełni rozkoszować się walorami smakowymi oraz zdrowotnymi owoców jagody kamczackiej należy je zbierać w pełni dojrzałe, wtedy mają smak właściwy dla odmiany. Najlepsze odmiany deserowe mają owoce twarde, duże i smaczne, nadają się do zbioru ręcznego. Owoce kierowane na rynek deserowy, muszą być zbierane ręcznie. Trzeba również widzieć, że zbiór owoców tego gatunku jest bardzo pracochłonny – jedna osoba na godzinę może zerwać od 2 do około 4 kg. Owoce tego gatunku można również zbierać mechaniczne, odpowiednio zebrane nadają się do produkcji soków, dżemów, lodów, win, nalewek. Są również doskonałym produktem wykorzystywany w cukiernictwie oraz do mrożenia.
CZAS NA POLSKIE SUPEROWOCE Jagoda kamczacka (1).jpg

Potencjał jagody kamczackiej

Jagoda kamczacka zasługuje na to by zostać kolejną sezonową jagodą naszej strefy klimatycznej. Świeże, smaczne owoce nowych odmian deserowych dostępne są w czerwcu. Owoce przetworzone  - mrożonki, liofilizaty, soki, wina - można łatwo oferować przez cały rok. Jest szansą dla polskich plantatorów.
 

Jest całkowicie mrozoodporna. Idealnie nadaje się do naszego klimatu, w klimacie cieplejszym nie udaje się. Możemy zostać ważnymi dostawcami jej owoców na rynki światowe. Łatwo uprawiać ją ekologicznie - co znacząco podnosi wartość zdrowotną i rynkową owoców oraz doskonale wpisuje się w panujące trendy żywieniowe

– mówi Tadeusz Kusibab, firma Plantin.

 

Jagoda kamczacka ma duży potencjał przetwórczy, który zawdzięcza ciekawej goryczce. Smak owoców przypomina kombinację smaków maliny, jeżyny, porzeczki i borówki. Przetwory nie są za słodkie. Balans między kwasowością a słodyczą otwiera „Kamczatce” również duży potencjał kulinarny

mówi Aneta Koter, Gospodarstwo Ogrodnicze Koter.

 

Przed nami ważny sezon. Długo czekaliśmy by konsumenci mieli okazję spróbować jagód w formie świeżej. Jeśli poznają nasz owoc delikatesowej jakości na pewno będą chcieli kupić jagodę w postaci dżemów, soków, lodów, jagodzianek, nalewek, win i innych wspaniałych produktów na bazie jagody kamczackiej

- mówi Anna Litwin, Blue Haskap.

Jagodowa sztafeta

Korzystajmy z pełni sezonu na truskawki i spróbujmy uprawianej w Polsce z wielkim powodzeniem jagody kamczackiej. Wyjątkowe właściwości prozdrowotne i smakowe znają od lat Japończycy, Rosjanie z Dalekiego Wschodu, Kanadyjczycy. Czas na nas!

 

Od majowych truskawek, po jesienne odmiany malin, codziennie możemy cieszyć się świeżymi owocami jagodowymi krajowej produkcji. Pół roku to jest czas, w którym każdy można skutecznie budować nawyk codziennej konsumpcji. Tych nawyków bardzo nam brakuje. Oferta jagody kamczackiej pomoże nam je kształtować

– mówi dr Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Jagoda kamczacka, doskonale przygotowuje konsumentów na polskie borówki. Ich zbiory zaczynają się w momencie kiedy kończą się zbiory owoców jagody kamczackiej.

 

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

CZAS NA POLSKIE SUPEROWOCE Jagoda kamczacka (2).jpg
 
___

Polscy plantatorzy pionierzy nadali kierunek uprawie towarowej jagody kamczackiej na świecie. Mamy największe nasadzenia odmian, które zmieniły postrzeganie tego owocu. Jesteśmy liderem w UE, a może nawet światowym liderem w produkcji owoców jagody kamczackiej. Stąd promocja tego gatunku w ramach kampanii "Czas na polskie superowoce!"

Owocem, który niebawem przejmie jagodową pałeczkę jest malina. Plantatorów wszystkich owoców jagodowych spotkamy już 30 czerwca z okazji obchodów 1 LIPCA - Dnia Owoców i Dnia Polskiej Borówki.

 

 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

25.04.2024 r. odbędzie się protest ostrzegawczy. Zacznie się o godzinie 10.00 i ...

W dzisiejszych czasach, kiedy życie w coraz większym stopniu przenosi się do cyf...

22 kwietnia NCBR ogłosiło nabór wniosków na wspólne projekty naukowców i przedsi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę