aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Czy wiesz, że marnowanie jedzenia to Twoje świadome działanie? Możesz to zmienić

9 marca 2016
Czy wiesz, że marnowanie jedzenia to Twoje świadome działanie? Możesz to zmienić
Newseria Biznes

Zjawisko marnowania żywności jest obecne we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Polska znajduje się na 5 miejscu[1] wśród krajów o najwyższym poziomie strat. Dlatego Komisja Europejska wzywa kraje członkowskie do aktywnego podejmowania działań[4]. Obywatele odgrywają kluczową rolę, gdyż mogą oni ograniczać ilość wyrzucanego jedzenia w swoich domach, ale również wspierać działalność organizacji charytatywnych zajmujących ograniczaniem marnowania żywności np. zostając wolontariuszami Banków Żywności. Federacja Polskich Banków Żywności uruchamia kampanię społeczną zachęcającą do wolontariatu w Bankach Żywności oraz organizacjach współpracujących z Bankami Żywności.

„Potrzebujemy wielu rąk do pracy. Chcemy przekonać do takiej formy pomocy głównie osoby w dojrzałym wieku, o nieco większej ilości wolnego czasu. Pomagać można w bardzo różny sposób - Bankach Żywności lub współpracować z organizacjami partnerskimi. Zależy nam, aby pokazać, że wolontariusze w realny sposób przyczyniają się do zmniejszenia ilości marnowanej żywności” - mówi Marek Borowski, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Kim są wolontariusze, co robią i co motywuje ich do bezinteresownej pracy?

Ze statystyk wynika, że są to głównie osoby młode – do 26. roku życia, najczęściej z wyższym wykształceniem. Jednak najbardziej pożądana grupa są osoby obecnie przybywające na emeryturze, które pragną aktynie spędzić wolny czas. Motywacją dla wolontariuszy są głównie: uczucie empatii oraz potrzeba bycia pomocnym, a nierzadko także czerpanie przyjemności z pomagania i możliwość zawarcia ciekawych znajomości. Niestety większość, bo aż 60% Polaków nie uczestniczy aktywnie i nie angażuje się w tę strefę życia społecznego. Dlaczego? Ponieważ istnieje powszechne przeświadczenie, że misja niesienia pomocy dotyczy osób, które są „obdarzone wyjątkowymi predyspozycjami”[5].

Każdy może być wolontariuszem

Federacja Polskich Banków Żywności to 32 Banki Żywności działające na ternie całego kraju. W swojej codziennej pracy niosą pomoc najbardziej potrzebującym, dzięki współpracy z organizacjami partnerskimi (3000), które również nieustająco potrzebują wsparcia wolontariuszy. Każdego dnia do magazynów Banów Żywności dostarczana jest żywność pozyskiwana od producentów spożywczych, rolników, nadwyżki artykułów spożywczych od sieci handlowych oraz z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Dzięki temu rocznie ok. 140 tys. ton jedzenia trafia do 1,3 mln osób potrzebujących w Polsce. Tak szeroko rozbudowany system wsparcia potrzebuje dużego zaangażowania ze strony wolontariuszy, których niestety wciąż brakuje.

 

Warto jednak wiedzieć, że praca w Bankach Żywności realnie wpływa na poprawę jakości życia najuboższych. Liczy się dobre serce, zaangażowanie i chęć zmiany świata na lepsze. Wyspecjalizować się można w każdej dziedzinie funkcjonowania organizacji, od pomocy przy sortowaniu i rozładowywaniu żywności, po pracę biurową, techniczną czy logistyczną. Zaangażowanie się w działania Banków Żywności w całym kraju, to wartościowy sposób spędzania wolnego czasu, także dla emerytów i rencistów, którzy są obecnie najmniej liczną grupą wolontariuszy wspierających ideę i misję Federacji.

Gdzie szukać informacji o na temat wolontariatu?

Więcej informacji na temat Banków Żywności i wolontariatu można znaleźć na stronach:  www.bankizywnosci.pl oraz https://wolontariat.bankizywnosci.pl/. Dostępna jest także specjalna aplikacja, na której na bieżąco aktualizowane są informacje na temat aktualnych stanowisk pracy.

"Nie zmarnuj okazji do pomagania! Przekaż nam 1% swojego podatku. KRS:  0000063599 www.bankizywnosci.pl"

 

 

1 European Commission (DG ENV), Preparatory Study on Food Waste Across EU 27, 10.2010

2 MillwardBrown, 10.2015 – Na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności – badanie dotyczące opinii Polaków na temat marnowania żywności (wśród korzystających z Internetu)

3 MillwardBrown, 09.2014 - – Na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności – badanie dotyczące opinii na temat marnowania żywności

4 „Jak uniknąć marnotrawienia żywności: strategie na rzecz poprawy wydajności łańcucha żywnościowego UE”, 30.11.2011

5 Dane dotyczące wolontariatu opracowanie na podstawie wyników badań Stowarzyszenia Klon/Jawor "Wolontariat, filantropia, 1%" z 2014 roku.

Newseria Biznes


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę