Dieta w czasie COVID-19 i nowalijki - prezentacja online wyników „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”

21 maja 2020
Dieta w czasie COVID-19 i nowalijki - prezentacja online wyników „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”
Zmiany w diecie Polaków w czasie pandemii oraz percepcje nowalijek, jak w soczewce, odbijają żywieniowe trendy. Czy epidemia dała jakiś nowy impuls? Na ile to wydarzenie zmieniło naszą dietę? Z czego wynikają zmiany w zakupach w czasie epidemii? Na ile decydowała dostępność produktów?
 
Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Dowiemy się jaki procent Polaków spełniło ten warunek w maju? Poznamy majową wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Przypomnijmy, w kwietniu aż 17% odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale.

Wiosna to nowalijki. Dynamicznie rośnie konsumpcja sałaty, szczypiorku i rzodkiewki. W majowej fali monitoringu poznamy również wielkość deklaracji konsumpcji cukinii, rabarbaru czy szparagów. Zapraszamy!
 
Prezentacja odbędzie się pod linkiem: https://transmisje.videopr.pl/kantar 

Agenda:

  • Zakupy spożywcze i zmiany diety w czasie COVID-19
  • Warzywa i owoce w czasie epidemii
  • Nowalijki – skojarzenia, zalety i wady, kupowanie i sposoby ich podawania
  • Komentarze ekspertów KANTAR oraz KZGPOiW.
  • Gość specjalny: prof. Ewa Stachowska - specjalista z dziedziny żywienia człowieka, zaburzeń mikrobioty jelitowej i nutrigenetyki. Kieruje Zakładem Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego
  • Prezentacja wyników badań konsumpcji warzyw i owoców w maju 2020 roku.
  • Prezentacja Wskaźników „Wczoraj na talerzu” i Różnorodności Konsumpcji.
Wyniki na żywo skomentują dla Państwa przedstawiciele producentów warzyw, owoców i przetworów najczęściej spożywanych przez Polaków w maju. 
  • Urszula Krassowska – Dyrektor Public Division, Kantar Polska
  • Agata Zadrożna - ekspert Kantar Polska 
  • dr Paweł Krawiec - plantator, promotor, wieloletni pracownik naukowy Katedry Sadownictwa i Szkółkarstwa Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • _
  • _

Ekspertów obowiązują zasady bezpieczeństwa sanitarnego.

Komunikat prasowy dostępny będzie zaraz po zakończeniu konferencji pod tym samym linkiem.
Nagranie całej konferencji będzie dostępne na kanale: Czas na polskie! 
Zaprasza Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw i Kantar.

#NBKWiO #WczorajnaTalerzu #KANTAR #KZGPWiO #PolskaSmakuje #KupujŚwiadomie

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

Zadanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

pasek_04.jpg
 
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Zarząd KRIR wystąpił 2 czerwca 2020 do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wyjaśn...

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) podczas międzynarodow...

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego uprzejmie informuje, że zgodnie z obwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę