aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Dlaczego mleko?

26 września 2022
Dlaczego mleko?

#WspieramyPolskieMleczaarstwo to ogólnopolska akcja mająca na celu promocję polskiego mleka i produktów mleczarskich. W ramach akcji chcemy zachęcić społeczeństwo do zwracania uwagi na kraj pochodzenia produktu i wybierania POLSKICH marek. Należy pamiętać, iż polskie produkty mleczarskie powstają przy użyciu najnowocześniejszych technologii, z wysokiej jakości mleka.

Polskie mleczarstwo na przestrzeni ostatnich lat poczyniło także ogromne postępy, jeśli chodzi o ochronę środowiska. Zakłady z branży mleczarskiej, która jest bardzo energochłonna, modernizują się w taki sposób, by zapobiegać marnowaniu energii, a także wody, inwestują też w oczyszczanie ścieków. Dzięki temu proces produkcji nie jest już tak uciążliwy dla środowiska. Pozytywnym trendem jest rowneż wzrost spożycia mleka w Polsce.

Czemu powinniśmy pamiętać o mleku?

Mleko i produkty mleczarskie ze względu na ogromną zawartość witamin i składników odżywczych powinien znajdować się w codziennej diecie. W mleku zawarty jest m.in. wapń oraz szereg witamin i składników odżywczych, niezwykle istotnych dla zdrowia, np. pełnowartościowe białko (produkty mleczne warto łączyć z roślinnymi, umożliwia to lepsze wykorzystanie białka pochodzenia roślinnego), witamin z grupy B – B1, B2, B12, kwasu foliowego, a także witamin A, E, D, również magnezu i fosforu. Cenne właściwości dla zdrowia mają również bioaktywne peptydy białka mleka, zwrócono uwagę na laktoferynę, która posiada właściwości antygrzybicze, antybakteryjne i antywirusowe. Składniki mleka są ważne w zapobieganiu chorobom nowotworowym, ze względu obecność w tłuszczu mlekowym substancji antyoksydacyjnych – skoniugowanego kwasu linolowego (CLA), witamin E i A oraz koenzymu Q10.

Zgodnie z zaleceniami dzieci od 4 roku życia i młodzież powinny spożywać dziennie minimum 3 szklanki mleka, natomiast dorośli – 2 szklanki mleka dziennie. Oczywiście można je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem, a częściowo także serem. W przypadku osób starszych zalecane są głównie fermentowane produkty mleczne – co najmniej 3 duże szklanki.

***

Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka

źródło: PIM


POWIĄZANE

22 kwietnia NCBR ogłosiło nabór wniosków na wspólne projekty naukowców i przedsi...

Copa i Cogeca zwracają się do negocjatorów ds. opakowań o znalezienie wykonalneg...

Wkrótce rozpocznie się sezon działkowy, a wraz z nim czas przygotowania do letni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę