Dyrektor Generalny FAO gościem wicepremiera Kowalczyka

11 maja 2022
Dyrektor Generalny FAO gościem wicepremiera Kowalczyka
MRiRW

Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk spotkał się 9. maja z dyrektorem generalnym FAO Qu Dongyu, który składa wizytę w Polsce w związku z 33. Sesją Regionalnej Konferencji FAO dla Europy.

 

Sesja odbywa się w Łodzi w dniach 10-13 maja, a jej gospodarzem jest Polska.

Podczas wizyty Dyrektora Generalnego FAO w naszym kraju planowane są również spotkania z  prezydentem RP Andrzejem Dudą oraz ministrem spraw zagranicznych Zbigniewem Rauem.

Tematyka dzisiejszego spotkania

Podczas spotkania w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozmawiano o współpracy Polski z FAO. Poruszono kwestie realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju Agendy 2030 oraz światowego bezpieczeństwa żywnościowego, szczególnie w kontekście agresji Rosji na Ukrainę.

– Spotykamy się w trudnym czasie dla realizacji ambitnych celów, które postawiliśmy sobie w procesie realizacji Agendy 2030 jako społeczność międzynarodowa. Procesy transformacji systemów żywnościowych w kierunku bardziej zrównoważonych są zagrożone w wyniku pandemii COVID-19 i wzrostu cen środków produkcji, a agresja Rosji na Ukrainę to kolejny czynnik zagrażający światowemu bezpieczeństwu żywnościowemu – zwrócił uwagę wicepremier Henryk Kowalczyk.

Szef resortu rolnictwa podkreślił, że Polska oczekuje zaangażowania FAO w zakresie analiz i propozycji rozwiązań dotyczących wsparcia rolnictwa w Ukrainie oraz łagodzenia niekorzystnych skutków wojny dla świtowego bezpieczeństwa żywnościowego, zgodnie z mandatem FAO.

Stanowisko FAO

Dyrektor generalny Qu Dongyu stwierdził, że światowe bezpieczeństwo żywnościowe było zagrożone już przed pandemią COVID-19, a wzrost cen środków produkcji i wojna w Ukrainie dodatkowo pogorszyły tę sytuację. Podkreślił rolę Polski jako znaczącego producenta żywności w działaniach na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w regionie.

Stanowisko Polski

Wicepremier Henryk Kowalczyk zadeklarował gotowość do współpracy z FAO na rzecz przeciwdziałania skutkom wojny w Ukrainie dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego.

Podczas spotkania strona polska przedstawiła także polskie priorytety w realizacji celu zrównoważonego rozwoju nr 2, „zero głodu”, zaznaczając, że Polska będzie starała się, aby pandemia i efekty wojny w Ukrainie nie pogorszyły warunków realizacji tych założeń.



MRiRW


POWIĄZANE

COPA I COGECA PRZEDSTAWIŁA STANOWISKO WSTĘPNE NA TEMAT ZAKAZU STOSOWANIA PLASTIK...

„Łączymy wszystkim” – pod takim hasłem przebiegała 7. edycja Kongresu 590, która...

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” opublikowało listę najważ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę