Advertisement

Simentaler

Simentaler - bydło ogólnoużytkowe ze średnią wydajnością mleka o korzystnym składzie i dobrą mlecznością. Utrzymywane jest prawie na wszystkich kontynentach w zróżnicowanych warunkach

31 maja 2004

Hereford

Hereford - z ras mięsnych stanowi największą populację bydła na świecie. Jest rasą średniego kalibru i wcześnie dojrzewa. Buhaje mają masę ciała 900 kg, a krowy 600 kg. Umaszczenie jest

31 maja 2004

Angus

Angus - zaliczana jest do małych ras mięsnych wcześnie dojrzewających i szybko rosnących. Dzięki pracom hodowlanym prowadzonym w USA uzyskano zwierzęta o wysokiej wyrostowości oraz późniejszym

31 maja 2004

Piemontese

Piemontese (rasa włoska) - jedna z najlepszych ras na świecie, bardzo wytrzymała na zróżnicowane warunki. Wybitne umięśnienie osobników męskich. Kaliber średni (buhaje 900 kg, przy 145 cm w

31 maja 2004

Limousine

Limousine (rasa francuska) - jest w naszych uwarunkowaniach, rasą najlepszą dla przemysłu mięsnego (wysokie walory rzeźne i kulinarne) i cenioną przez hodowców za łatwe porody i przeciętne

31 maja 2004

Charolaise

Charolaise (rasa francuska) - jest największą pod względem kalibru i masy ciała. Dorosłe buhaje osiągają masę ciała 1100-1300 kg i 150 cm wysokości w kłębie, a krowy 750-900 kg przy 140 cm w

31 maja 2004

Salers

Salersy są bydłem o umaszczeniu brunatnoczerwonym o gęstej sierści z dużymi lirokształtnymi rogami. Krowy osiągają masę ciała 650-850 kg, buhaje 1000-1200 kg, przy wysokości w kłębie 140-150

20 kwietnia 2004

Rasy bydła typu mięsnego

W stadach mięsnych krowy nie są dojone. Ich rola ogranicza się do urodzenia i wychowania cieląt oraz produkcji cennego nawozu organicznego. Stado mięsne może stanowić również sposób na

20 kwietnia 2004
Bądź na bieżąco
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę