aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Egzotyczne słodkości na Wielkanocnym stole

19 kwietnia 2019
Egzotyczne słodkości na Wielkanocnym stole
Newseria Lifestyle

Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i radości ze spędzania czasu w rodzinnym gronie. Przygotowując się do świąt sprzątamy i przystrajamy nasz dom wielkanocnymi ozdobami. Chcemy, aby zagościł w nim wyjątkowy nastrój, dlatego nie wyobrażamy sobie tego czasu bez cudownych zapachów tradycyjnych wypieków, które wydobywają się z kuchni. Warto jednak odświeżyć nasze menu dodatkiem egzotycznych owoców.

Baby, serniki i mazurki to tradycyjne wypieki, które podczas świąt są rajem dla podniebienia i radością dla oczu. Warto jednak czasem postawić na coś nietuzinkowego i odświeżyć w ten sposób świąteczne menu. Jednym z ciekawych pomysłów na oryginalne słodkości jest nadanie im egzotycznego akcentu. Taki efekt możemy uzyskać dodając do deseru np. mango czy marakuję.

W przedświąteczne przygotowania warto włączyć również najmłodszych. Możemy zachęcić dzieci do stworzenia wielkanocnych dekoracji, które będą bardziej oryginalne niż te kupione w sklepie. Sianie rzeżuchy, robienie ozdób z masy solnej, malowanie pisanek i zdobienie koszyczków - to tylko niektóre z pomysłów. Warto też zaprosić dzieci do zabawy przy świątecznych wypiekach. Przygotowanie ciasteczek z musem mango w połączeniu z wykonanymi własnoręcznie ozdobami w formie kurczaczków będzie świetną zabawą. Wypieki idealnie sprawdzą się jako efektowna ozdoba naszego wielkanocnego stołu, którą dzieciaki będą zachwalać każdemu. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.

 

Kruche ciasteczka-kurczaczki z musem mango

Składniki:

Ciastka:

250 g mąki pszennej

110 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

1 kostka masła

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja:

1 mango

1 łyżeczka cukru trzcinowego Cukier Królewski

2 łyżeczki żelatyny

4-5 łyżek gorącej wody

Masa cukrowa:

350 g cukru pudru Cukier Królewski

40 g glukozy w proszku

1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku

20 ml zimnej wody

barwniki spożywcze w kolorze czarnym i czerwonym

Krok I

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Krok II

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe/owalne kształty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor (około 15 minut). Ostudzić.

Krok III

Miąższ z mango zmiksować blenderem. Cukier, żelatynę i wodę wymieszać. Połączyć z musem z mango, odstawić na około 15 minut, a następnie wyłożyć mus na ciasteczka. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aby całość stężała.

Krok IV

Przygotować masę cukrową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 minut. Dodać do niej glukozę i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Dodawać stopniowo do cukru pudru i zagniatać jak ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Podzielić na 3 części: jedną zostawić białą, do pozostałych dodać barwnik czerwony i czarny, ponownie wyrobić, aby uzyskać jednolity kolor. Z masy cukrowej uformować oczy, dziubki i nóżki kurczaków. Ułożyć je na ciasteczkach.

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę