OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Europejski rynek żywności funkcjonalnej wzrósł

14 lipca 2021
Europejski rynek żywności funkcjonalnej wzrósł

Sprzedaż żywności funkcjonalnej w Europie osiągnęła w 2020 r. poziom 27 mld USD. To wynik badań zrealizowanych przez irlandzką Grupę Kerry działającą w obszarze żywności i produktów funkcjonalnych. 80% konsumentów przyznało w badaniu, że spożywało żywność probiotyczną w ciągu ostatnich 6 miesięcy. Prawie połowa badanych konsumentów kojarzy kultury probiotyczne z poprawą zdrowia przewodu pokarmowego, a 40% uważa, że probiotyki poprawiają ich odporność.

Zdaniem analityków z Kerry Group dowodzi to rosnącej świadomości korzyści ze spożywania produktów zawierających kultury probiotyczne. Szczególnie dobrze odbierane są te produkty, które zawierając probiotyki mogą wpisywać się w nowy styl życia. Chodzi o przekąski, które wskazało 60% ankietowanych. To w nich ankietowani widzieliby dodatkowe korzyści prozdrowotne.

Innymi kategoriami, które mogłyby zostać wzbogacone, konsumenci wskazują batony, smarowidła, desery oraz słodycze. Rozwiązaniem, które ułatwiłoby identyfikację produktów zawierających probiotyki miałyby być czytelne i łatwe do zrozumienia komunikaty umieszczone na opakowaniach, a potwierdzone badaniami.

 

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę