OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

FAO – w maju podrożała żywność, a cukier najsilniej

7 czerwca 2016
FAO  – w maju podrożała żywność, a cukier najsilniej

W maju 2016 roku indeks cen żywności FAO zyskał 2,1%, wzrastając do 155,8 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 6,8 %. Potaniały tylko oleje, pozostałe grupy drożały, a cukier najsilniej.

Indeks olejów obniżył się o 1,8% (taniał olej palmowy ze względu na słabszy popyt z Chin, Indii i UE przy dużej podaży, zwłaszcza z Malezji).

Indeks  mięsa zyskał 2% (drożały wszystkie gatunki mięsa, najbardziej wieprzowina i mięso owcze), zboża zanotowały 1,6% wzrost (drożały kukurydza i ryż), a indeks produktów mleczarskich zyskał 0,4%.

Z kolei indeks cukru FAO wzrósł w maju dynamicznie, o 11,7% do 240,4 punktów. Przyczyn podwyżek należy upatrywać głównie prognozach mniejszej produkcji cukru w Chinach i Indiach. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, również przemawia za podwyżkami.

FAPA/FAMMU na podst.: FAO


POWIĄZANE

Nie każda data w kalendarzu ma duszę. Ale 3 maja – ma. Jest jak stary portret w ...

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – Biało-Czerwona Symfonia Tożsamości   2 m...

W dobie rosnącej popularności gamingu wśród młodzieży, wybór odpowiedniego kompu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę