aaa_TSW_2023
CTR_2023

Firmy cukrownicze zwiększają eksport; tegoroczna produkcja ma być rekordowa

14 grudnia 2016
Firmy cukrownicze zwiększają eksport; tegoroczna produkcja ma być rekordowa
PAP / Wojciech Pacewicz

Firmy cukrownicze zwiększają eksport, aby zwolnić magazyny pod spodziewaną, rekordową tegoroczną produkcję cukru - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W ciągu trzech kwartałów 2016 r. eksport cukru wyniósł 351 tys. ton, w tym 211 tys. ton do UE.

"Podmioty sektora eksportują duże ilości, aby zmniejszyć zapasy i zwolnić powierzchnię magazynową pod dużą produkcję w kampanii 2015/2016" - piszą eksperci.

A tegoroczna produkcja może być wyjątkowo dobra. IERiGZ ocenia, że jeśli w dalszej części kampanii utrzymają się korzystne warunki pogodowe, to produkcja cukru w Polsce może wynieść 2.000-2.100 tys. ton, wobec 1.465 tys. ton w poprzednim sezonie.

Na rynku UE największymi odbiorcami naszego cukru były Niemcy, Litwa, Łotwa, Włochy, Grecja oraz Węgry.

Spośród spoza UE największe ilości cukru sprzedano do Izraela, Gruzji oraz do Rosji i Kazachstanu.

(PAP)


POWIĄZANE

To wyjątkowe wydarzenie i idealna okazja, by rozprawić się z “rybimi” mitami, po...

Polska umacnia swoją pozycję europejskiego lidera w produkcji mięsa drobiowego! ...

Naukowcy z Wydziału Biologii UW planują udostępniać rolnikom, hodowcom roślin i ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę