Fonterra wskazuje trendy na rynku

23 marca 2017
Fonterra wskazuje trendy na rynku

Fonterra w swoich sprawozdaniach wskazuje na nowe czynniki wpływające na handel i produkcję mleka. Nowozelandczycy wskazują na cztery obszary: zmiany klimatyczne, budzący się nacjonalizm, efektywność produkcji i wskaźniki socjoekonomiczne.

W pierwszej grupie oznaczonej jako zmiana warunków klimatycznych wskazują, że produkcja żywności generuje 30% emisji CO2, ale degradacja ziemi sięga już 20% areału. W grupie nazwanej nacjonalizm wskazują na: niepewność co do warunków działania jaką wywołuje budzący się nacjonalizm. Przekłada się on bowiem na podnoszenie instrumentów protekcjonizmu co zagraża swobodnej wymianie towarów na arenie międzynarodowej. Nacjonalizm i protekcjonizm wpływają na rozchwianie cenowe.

Wśród czynników socjoekonomicznych podkreślają, że produkcja żywności zapewnia 40% globalnego zatrudnienia i generuje 10% wydatków konsumenckich. Jednocześnie wciąż 1/3 żywności jest marnotrawiona. Produkcja mleka zajmuje natomiast 20% powierzchni wykorzystywanej rolniczo.

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

W związku z listem otwartym Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Bi...

Agencja Rynku Rolnego przypomina, że w dniu 25 czerwca br. w myśl przepisu § 1 r...

Realizując wniosek z VIII posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych, Zarząd KRIR ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę