biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Gewurztraminer – smak orientu w kieliszku

4 czerwca 2025
Gewurztraminer – smak orientu w kieliszku

Jeśli mowa o aromatycznych, pełnych smaku winach, to nie sposób nie wspomnieć o prawdziwej perle winiarstwa, czyli winie Gewurztraminer. Trunek ten zachwyca bogatym i złożonym bukietem, który jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sprawdź, co czyni to wino tak wyjątkowym i w towarzystwie jakich potraw czuje się najlepiej

Gewurztraminer – skąd wzięła się jego nazwa

Dość długa i trudna w wymowie nazwa tego trunku odzwierciedla jego złożoną historię i pochodzenie. Pierwszy człon "gewürz" pochodzi z języka niemieckiego i oznacza korzenie, co ma związek z głęboko korzennym aromatem tego wina. Natomiast "traminer" jest nazwą odmiany winorośli kojarzonej głównie z francuską Alzacją. Z tego powodu też wino Gewurztraminer jest nazywane także korzennym traminerem.

Gewurztraminer – jak smakuje

Niezwykła nazwa tego wina pasuje także do jego niezwykłego aromatu. A ten jest naprawdę bogaty. Doświadczony smakosz wyczuje tu między innymi nuty korzenne (należą do nich imbir, gałka muszkatołowa, cynamon i goździki), różane, miodowe, a także aromaty owoców cytrusowych (takich jak liczi lub pomarańcza) oraz kwiatowych (w tym bergamotki, geranium, jaśminu i pelargonii).

Gewurztraminer – jak smakuje 

Gewurztraminer – z jakimi daniami łączyć

Bogactwo smaków opisywanego wina sprawia także, że jest ono niezastąpionym towarzyszem podczas różnego rodzaju posiłków. Gewurztraminer doskonale odnajdzie się w towarzystwie między innymi:

Serów

Zarówno tych pleśniowych, jak i owczych oraz kozich.

Dań kuchni azjatyckiej

Z racji swoich korzennych nut, wino to pasuje do potraw kuchni wietnamskiej, indyjskiej, chińskiej i japońskiej.

Kuchni alzackiej

Pochodzenie zobowiązuje, dlatego też dania z rodzimego regionu także doskonale czują się w towarzystwie Gewurztraminera.

 

Inne połączenia

Jednak to nie jedyne potrawy, z którymi to korzenne wino doskonale smakuje. Warto parować ten trunek także z owocami morza, rybami, tofu oraz daniami z drobiu.

Gewurztraminer – jak podawać

Nasze wino najlepiej czuje się w tradycyjnych kieliszkach do białego wina lekko zwężających się ku górze. Pozwala to uniknąć rozproszenia aromatów, które w przypadku Gewurztraminera są jego niekwestionowanym znakiem rozpoznawczym. Jeśli chodzi o temperaturę, to warto dobrać ją do pożądanego efektu, i rodzaju wina, które chcemy podkreślić. Niższa temperatura podbije kwasowość i mineralność trunku, zaś wyższa uwolni słodycz i korzenny aromat zamknięte w butelce.

Gewurztraminer w koktajlach

Wino to stanowi także doskonałą bazę do różnego rodzaju koktajli. Jeśli więc lubisz nieoczywiste smaki, którymi możesz zaskoczyć gości, to przygotowaliśmy kilka wartych uwagi propozycji.

Winna róża

W tym wyjątkowo aromatycznym połączeniu nuty kwiatowe i cytrusowe doskonale się dopełniają. Ten kwiatowy, delikatnie słodki duet przypadnie do gustu amatorom orzeźwiających trunków i będzie gwiazdą każdego spotkania towarzyskiego

Składniki:

  • 100 ml półwytrawnego wina Gewurztraminer
  • 15 ml likieru różanego
  • 10 ml soku z limonki
  • 5 ml syropu z kwiatu bzu
  • 2 krople olejku różanego
  • Lód

Sposób przygotowania:

  1. W shakerze napełnionym lodem połącz wino, likier różany, sok z limonki i syrop z kwiatu bzu.
  2. Delikatnie wstrząsaj przez około 20 sekund, aż do całkowitego połączenia składników.
  3. Całość przefiltruj i wlej do schłodzonego kieliszka.
  4. Dodaj 2 krople olejku różanego na powierzchnię koktajlu.

Orientalny Spritz

Musujący klasyk w orientalnym wydaniu. Ten drink łączy w sobie intrygująco korzenne smaki z orzeźwiającą lekkością bąbelków. Idealny na długie letnie wieczory.

Składniki:

  • 75 ml wytrawnego wina Gewurztraminer
  • 50 ml wody gazowanej
  • 25 ml likieru z czarnego bzu
  • Plasterek świeżego imbiru
  • Kilka listków bazylii
  • Lód

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć delikatnie plasterek imbiru z listkami bazylii i umieść je w kieliszku.
  2. Dodaj kostki lodu, następnie wlej wino i likier z czarnego bzu.
  3. Całość delikatnie zamieszaj.
  4. Dopełnij wodą gazowaną.

Cytrusowy Cooler

Ta propozycja jest niezastąpiona podczas upalnych letnich dni. Cytrusowe smaki w połączeniu z przyjemnie gazowaną wodą zapewniają soczyście smakowitą falę orzeźwienia.

  • 150 ml wina Gewurztraminer
  • 30 ml soku z yuzu (lub mieszanka soku z limonki i pomarańczy)
  • 15 ml syropu liczi
  • 2-3 liście mięty
  • Woda gazowana
  • Lód

Sposób przygotowania:

  1.  W kieliszku do wina delikatnie rozgnieć liście mięty.
    2. Połącz sok z yuzu z syropem z liczi i wlej je do naczynia.
    3. Dolej wino.
    4. Całość delikatnie wymieszaj.
    5. Pozostałe w kieliszku miejsce dopełnij wodą gazowaną.

Gewurztraminer włosko-niemiecki skarb

Jak widzisz nasz winny bohater naprawdę wart jest poznania i posmakowania. To wino, które swoimi korzennymi, owocowymi i kwiatowymi nutami opowiada odurzającą historię, obok której po prostu nie da się przejść obojętnie. Jego intensywny, głęboki smak może w pierwszej chwili onieśmielać, jednak zapewniamy, że warto dać mu szansę i pozwolić się oczarować tym niesamowitym aromatom.

 

oprac, e'red, ppr.pl


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę