Hiszpania: Eksport serów odczuwa COVID-19. Spada sprzedaż serów premium na rynku krajowym

26 listopada 2020
Hiszpania: Eksport serów odczuwa COVID-19. Spada sprzedaż serów premium na rynku krajowym

W 2020 r. hiszpańska produkcja mleka krowiego może wzrosnąć do 7,3 mln ton – pisze USDA w swoim raporcie nt. rynku państwa z Półwyspu Iberyjskiego. Pomimo kryzysu związanego z COVID-19 hiszpańskie spożycie produktów mlecznych w gospodarstwach domowych wyraźnie wzrosło i wzmocniło trzyletni trend wzrostowy. Hiszpańskie obserwacje wskazują, że gwałtowny wzrost konsumpcji domowej nie zrównoważył spadku sprzedaży w hotelach i restauracjach, gdzie stołowało się dotąd wielu turystów.

Według Trade Data Monitor (TDM), w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2020 r., pomimo COVID-19, wielkość hiszpańskiego wywozu produktów mleczarskich spadła tylko o 0,8%. 70% hiszpańskiego eksportu produktów mleczarskich trafia do UE, podczas gdy USA, Arabia Saudyjska i Chiny to główne kierunki eksportu hiszpańskich produktów poza UE.

Liczba producentów mleka nadal spadała w 2019 r. W 2019 r. 21,7 tys. farmerów produkowało mleko krowie, owcze i kozie. 60% to producenci mleka krowiego, 25% to hodowcy kóz, a 15% to hodowcy owiec. Od 2015 r. liczba hiszpańskich producentów mleka spadła o 25%, hodowców owiec o 22%, a hodowców kóz wzrosła nieznacznie.

W 2020 r. liczba krów mlecznych spadła o 0,5% w porównaniu z rokiem poprzednim do 812 870 zwierząt. Produkcja mleka krowiego w Hiszpanii kontynuowała trend wzrostowy (2%) do 7,23 mln ton, co stanowi 5% całkowitej produkcji mleka krowiego w UE. Ponadto Hiszpania jest wiodącym producentem owiec i kóz w UE.

W 2020 r. w związku z pandemią COVID-19 hiszpański sektor mleczarski stoi w obliczu nowych wyzwań związanych ze zmniejszeniem sprzedaży wykwintnych serów (zwłaszcza kozich i owczych) do hoteli i restauracji, na eventy i uroczystości różnego typu. Kategoria mleka koziego nie powinna odczuć spadku sprzedaży z uwagi na postrzeganie tego mleka za łatwiej strawne.

W ostatnim dziesięcioleciu hiszpańska produkcja serów odpowiadała na silny popyt międzynarodowy i odnotowała wzrost o 50% tj. do 460 tys. ton w 2019 r. Według hiszpańskiego przemysłu mleczarskiego ten trend może załamać się w 2020 r. z powodu kryzysu COVID-19. Już w 2019 r. Hiszpania została importerem netto serów, zwłaszcza nadwyżek tanich serów z mleka krowiego z Niemiec, Francji i Holandii.

Według TDM w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2020 roku eksport hiszpańskich serów spadł o 3,8% właśnie z powodu wybuchu epidemii COVID-19 (dotyczyło to zwłaszcza USA).

 

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Odpowiadając na wniosek przyjęty na VI Posiedzeniu Krajowej Rady Izb Rolniczych ...

Komisja Europejska od 18 stycznia do 12 kwietnia 2021 r. prowadzi konsultacje pu...

Sekretarz stanu Ryszard Bartosik uczestniczył dziś w polsko-niderlandzkim spotka...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę