Adama_Spyrale_1-31.05.21

Hodowcy chcą rzetelnej informacji o swojej pracy

16 kwietnia 2021
Hodowcy chcą rzetelnej informacji o swojej pracy

Marzec i kwiecień to tradycyjny czas wzmożonych działań organizacji zajmujących się obroną praw zwierząt i ekologią. Dla części z nich to nie misja, ale interes. W walce o uwagę i środki darczyńców posługują się informacją niepełną, sprzeczną z faktami i wiedzą naukową. O prostowanie takich przekłamań apelują w ramach inicjatywy #hodowcyrazem polscy hodowcy trzody, bydła i drobiu, wspierani przez naukowców.

 

Mleko odbierane jest cielętom, życie świń to pasmo cierpień, a człowiek nie jest ewolucyjnie przystosowany do jedzenia mięsa to tylko wybrane argumenty pojawiające się na forach internetowych, a sprzeczne zarówno z praktyką hodowców jak i wiedzą naukową.

 

W rzeczywistości współczesne rasy krów produkują ilości mleka wielokrotnie przekraczające zapotrzebowanie cieląt, dobrostan świń jest dla hodowców najważniejszym czynnikiem pozwalającym na osiągnięcie zysku a, w opinii naukowców, mięso jest naturalnym i obecnym w ludzkiej diecie od setek tysięcy lat składnikiem.


Inicjatorzy akcji #hodowcyrazem podkreślają istotną rolę partnerskiej współpracy z organizacjami ekologicznymi. Ich aktywność nie raz była dla sektora rolnego dodatkową inspiracją do zmian, a rzetelne organizacje pro-ekologiczne i pro-zwierzęce są postrzegane przez podmioty stowarzyszone w inicjatywie #HodowcyRazem jako cenni partnerzy, którzy wskazują dodatkowe kierunki możliwych zmian w hodowli zwierząt. To nie ekolodzy są celem inicjatywy #hodowcyrazem, tylko nierzetelne informacje, które zakłamują rzeczywistość.

 

W kolejnych publikacjach autorzy inicjatywy chcą obalić powszechne mity na m.in. temat szkodliwości spożywania mięsa, używania przez hodowców antybiotyków, rzekomego wylesiania w Polsce, emisji gazów cieplarnianych, zanieczyszczenia gleby i zagrożeń dla bioróżnorodności jakie jakoby stanowić ma produkcja zwierzęca.

 

Tymczasem nowoczesna produkcja zwierzęca może być i jest prowadzona z zachowaniem dobrostanu zwierząt, ograniczeniem stosowania antybiotyków, z ograniczeniem emisji gazów i zamkniętymi obiegami prowadząc do dostarczeniu konsumentom najwyższej jakości produktu stanowiącego o wiele naturalniejsze i zdrowsze po żywienie niż promowane, często syntetyczne, zamienniki.

 

 

HodowcyRazem


POWIĄZANE

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przyłączył się po raz kolejny do organizowane...

W dniu 5 maja 2021 r. Rada Kobiet i Rodzin z Obszarów Wiejskich Przy Krajowej Ra...

Francuski Minister Rolnictwa odniósł się krytycznie wobec dużej podaży mięsa dro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę