Biogaz_III Forum 2025

Hummus paprykowy z zielonymi oliwkami OLE!

22 lipca 2020
Hummus paprykowy z zielonymi oliwkami OLE!
Newseria Lifestyle

Składniki:

  • 2 papryki
  • 300 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
  • 80 g tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwki z pastą paprykową zielone OLE!
  • przyprawy: sól, pieprz, po ½ łyżeczki wędzonej i słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne
    (ostrej papryki)
  • 2 łyżki cytryny
  • oliwa

 

Przygotowanie:

Papryki przekrawamy, oczyszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy, aż papryka będzie miękka, a skórka będzie przyrumieniona (skórkę najlepiej zdejmować jak jeszcze jest ciepła). Ciecierzycę miksujemy z upieczoną i obraną papryką. Dodajemy tahini, czosnek, 1/3 słoika oliwek i przyprawy. Miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i oliwę, tak aby masa była jednolita. Możemy dodać trochę wody, jeśli jest zbyt gęsta. Dekorujemy oliwkami OLE!  i przyprawami. Podajemy z warzywami, pieczywem lub zgrillowanymi tortillami.

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę