Adama_artemisgoltix_15.02-30.03
Adama_poleposition_15.03_30.04

Instytucje centralne o projekcie paszportyzacji żywności

2 listopada 2020
Instytucje centralne o projekcie paszportyzacji żywności

29 października br. w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa odbyło się kolejne spotkanie w ramach prac nad projektem Paszportyzacji polskiej żywności. W konferencji zorganizowanej on-line wzięli udział przedstawiciele GovTech Polska z Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz instytucji centralnych odpowiedzialnych za bezpieczeństwo produktów i artykułów rolno-spożywczych.

Było to kolejne, po konferencjach z producentami i firmami technologicznymi, spotkanie, które ma przybliżyć polski sektor rolno-spożywczy do realizacji projektu Paszportyzacji żywności.

- Chcemy stworzyć system, który będzie wymiernym wsparciem dla oferty handlowej zarówno poszczególnych gospodarstw, grup producenckich, jak i firm sektora spożywczego, świadczący o pełnej transparentności pochodzenia produktu oraz jakości jego wytworzenia – mówił Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR i pomysłodawca projektu Wojciech Kędzia.

Celem spotkań jest wpracowanie koncepcji budowy systemu informatycznego umożliwiającego rejestrowanie, sprawdzanie i wymianę informacji w całym procesie produkcji i dystrybucji żywności. Na początek projekt przewiduje stworzenie koncepcji paszportyzacji dla rynków wołowiny i ziemniaka.

- Te dwa rozwiązania chcemy potraktować jako rozwiązania pilotażowe i na tej bazie stworzyć rozwiązania docelowe – mówił Dyrektor Departamentu Innowacji Mateusz Balcerowicz. – Chcielibyśmy włączyć przedstawicieli instytucji publicznych do rozmów z przedstawicielami łańcucha dostaw – rolnikami, przedstawicielami instytucji branżowych, przetwórcami i wspólnie opracować już ostateczną koncepcję projektu Paszportyzacji polskiej żywności – dodał Dyrektor Balcerowicz.

Wprowadzenie projektu paszportyzacji żywności, w efekcie ma przynieść szereg korzyści w budowaniu marki polskiej żywności w kraju i za granicą. Tego typu rozwiązania wpłyną na zwiększenie wiarygodności, przejrzystość i pewność informacji w łańcuchu dostaw żywności. Będą stanowić wiarygodne i transparentne źródło informacji dla konsumentów, a co za tym idzie wpłyną na ograniczenie marnotrawienia żywności i ochronę zasobów naturalny. Paszportyzacja żywności to doskonałe narzędzie, które doprowadzi do ograniczenia kosztów i zwiększenia dochodów produkcji rolno-spożywczej.

Organizatorzy projektu planują także podpisanie listu intencyjnego w sprawie współpracy instytucji centralnych w budowaniu systemu. Sygnatariuszami porozumienia oprócz GovTech Polska i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, będą także: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Inspektorat Weterynarii, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Główny Inspektorat Sanitarny oraz  Główny Inspektorat Transportu Drogowego.

 

KOWR


POWIĄZANE

Mając na uwadze wniosek zgłoszony podczas VII Posiedzenia Krajowej Rady Izb Roln...

Od 17 maja do 27 czerwca 2021 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnict...

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu wydaje Dolnoślą...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę