IV Wojewódzki Dzień Pola i Konferencja „Lubelszczyzna Spichlerzem Polski” w Różańcu

22 października 2020
IV Wojewódzki Dzień Pola i Konferencja „Lubelszczyzna Spichlerzem Polski” w Różańcu

W dniu 18 października br. na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu odbył się IV Wojewódzki Dzień Pola pod hasłem "Lubelszczyzna Spichlerzem Polski". Wydarzeniu towarzyszyła konferencja pt. "Konwencja BIO gwarantem zdrowej żywności oraz opłacalności produkcji roślinnej" połączona z okolicznościowymi obchodami 75. rocznicy śmierci Wincentego Witosa.

Była to czwarta już edycja konferencji połączonej z wystawą polową, pokazami agrotechnicznymi oraz degustacją lokalnych produktów. Organizatorami wydarzenia był Thorus Agro Group Sp. z o.o., Lubelska Rada Wojewódzka NSZZ RI „Solidarność” oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu.  

Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęli m.in. Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi  Jan Krzysztof Ardanowski oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Celem wydarzenia było wyeksponowanie Lubelszczyzny jako regionu, który słynie z rolnictwa ekologicznego jak również z lokalnych przetwórców bazujących na surowcach bio oraz ekologicznych. Zaprezentowano technologiczne rozwiązania do produkcji roślinnej, które sprzyjają środowisku naturalnemu oraz pozwalają ograniczyć stosowanie środków chemicznych w rolnictwie. Podczas konferencji poruszono również problemy pszczelarzy oraz zależności pszczelarstwa ekologicznego od bioróżnorodności środowiska

Pracownicy Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa prowadzili stoisko informacyjno-promocyjne, na którym można było uzyskać informację o bieżących działaniach OT KOWR w Lublinie.

 

KOWR


POWIĄZANE

Dlaczego powinniśmy zainteresować się globalnym Południem? ● Około 768 milionów ...

Ubezpieczyciele notują rekordową liczbę szkód spowodowanych zjawiskami pogodowym...

Aż 40 proc. Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa. Prawie połowa Europej...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę