Biogaz_III Forum 2025

Jak zmieniła się produkcja jaj konsumpcyjnych w Polsce na tle Unii Europejskiej?

15 maja 2017
Jak zmieniła się produkcja jaj konsumpcyjnych w Polsce na tle Unii Europejskiej?

W 2016 r. Polska utrzymała pozycję w ścisłej czołówce producentów jaj konsumpcyjnych w UE, o rocznej produkcji na poziomie 9,1 mld sztuk. Jednak dynamika produkcji w skali roku była niewielka - w granicach + 0,3%. Przypominamy, że w 2015 r. przyrost produkcji także nie przekroczył 1%. Według wstępnych przewidywań dla sektora jaj w Polsce, w 2017 r. spodziewany jest około 3% wzrost produkcji. Jaja konsumpcyjne stanowiły 85% wszystkich jaj kurzych wyprodukowanych w Polsce, pozostałe 15% to jaja wylęgowe.

 

Jak wynika z analizy handlu zagranicznego, istotna część krajowej produkcji jaj spożywczych jest zagospodarowywana na rynkach UE i poza jej granicami – udział eksportu w krajowej produkcji wyniósł w 2016 r. około 45%. O wiele mniejsze znaczenie miał import jaj w skorupkach, który w ujęciu ilościowym odpowiadał 3,5% produkcji w Polsce.

 

Podobnie jak w ubiegłych latach najwięcej jaj produkowano w Wielkopolsce i na Mazowszu. Podaż jaj z ferm zarejestrowanych we wspomnianych regionach Polski wyniosła odpowiednio: 3,5 mld sztuk i 1,3 mld sztuk. Liczba jaj wyprodukowanych w województwie wielkopolskim miała 38,5% udział w produkcji ogółem, a z województwa mazowieckiego 14,3% udział. Poza wspomnianymi dominującymi regionami, duża liczba jaj jest produkowana przez producentów w województwach: małopolskim, dolnośląskim i łódzkim. Analizując dane GUS, poza wielkością produkcji jaj w poszczególnych województwach, warto zwrócić uwagę na zachodzące zmiany w porównaniu do 2015 r. Przyrost produkcji nastąpił w Wielkopolsce (+8,6%) i Małopolsce (+27%). Jednak podaż jaj z ferm prowadzących działalność na terytorium pozostałych wiodących w produkcji województw uległa wyraźnym spadkom: mazowieckie (-16%), dolnośląskie (-21%), łódzkie (-16%).

 

Polska od kilku lat zaliczana jest we Wspólnocie do „siódemki” największych producentów jaj konsumpcyjnych. Przed nami uplasowała się Holandia, Wlk. Brytania, Hiszpania, Niemcy, Włochy i Francja – lider produkcji. Udział podaży jaj z polskich ferm w unijnej produkcji ogółem stanowi aktualnie 8,5%. Przypominamy, że według analiz eksperckich Komisji Europejskiej, unijna produkcja jaj w 2016 r. wyniosła 108 mld sztuk, a w 2017 r. przewiduje się jej dalszy wzrost o 0,6%.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabela 1.

Produkcja jaj spożywczych w Polsce w 2016 r. według województw wraz z procentowa zmianą r/r.

 

Województwa

Produkcja (tys. szt.)

% zmiana 2016/2015

Dolnośląskie

529 553

-21,0

Kujawsko-pomorskie

195 239

-27,8

Lubelskie

284 520

+ 18,9

Lubuskie

241 229

-24,6

Łódzkie

451 900

-15,8

Małopolskie

659 527

+ 26,7

Mazowieckie

1 342 189

-16,1

Opolskie

121 800

+ 15,3

Podkarpackie

315 564

+ 30,7

Podlaskie

166 080

+ 13,8

Pomorskie

242 433

+ 32,0

Śląskie

377 917

-14,2

Świętokrzyskie

251 016

+ 84,3

Warmińsko-mazurskie

201 776

-11,9

Wielkopolskie

3 546 345

+ 8,6

Zachodniopomorskie

163 924

+ 5,1

Ogółem

9 091 012

+ 0,3

 

 

 

Katarzyna Gawrońska, Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę