Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Jakość handlowa wyrobów z mleka i znakowanie mlekopodobnych

15 listopada 2022
Jakość handlowa wyrobów z mleka i znakowanie mlekopodobnych

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów mlecznych oraz oznakowanie i prezentację wyrobów mlekopodobnych. Kontrolą objęto łącznie 128 podmiotów, w tym 64 producentów i 64 sklepy.

Cechy organoleptyczne

Oceną organoleptyczną objęto 177 partii, w tym 176 partii przetworów mlecznych i 1 partię wyrobu mlekopodobnego. Z uwagi na nieprawidłowy smak i zapach zakwestionowano 1 partię masła (0,6%).
Ponadto, na podstawie wizualnej oceny sera (oferowanego w sklepie pod nazwą „owczy”) stwierdzono, że jego kształt i wygląd upodabniał go do „oscypka” (zarejestrowanego jako ChNP) przy jednoczesnym braku spełnienia wymogów zawartych w jego specyfikacji.

Badania laboratoryjne

Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 323 partiach, w tym 322 partiach przetworów mlecznych i 1 partii wyrobu mlekopodobnego. Zakwestionowano 30 partii przetworów mlecznych (9,3%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.: niezgodnej z przepisami lub deklaracją zawartości tłuszczu, braku obecności DNA owcy/kozy w serach deklarowanych jako owczy/kozi, obecności DNA krowy w produktach deklarowanych jako kozie/owcze.
Ponadto 11 partii przetworów mlecznych skontrolowano w zakresie cech mikrobiologicznych (mikroflory charakterystycznej). Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 406 partii, w tym 383 partii przetworów mlecznych i 23 partii wyrobów mlekopodobnych. Zakwestionowano 44 partii, w tym 41 partii przetworów mlecznych (10,7%) i 3 partie wyrobów mlekopodobnych (13,0%). Stwierdzono nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

Użycia nazwy nieadekwatnej do składu produktu i procesów technologicznych stosowanych w trakcie produkcji (np. „maślany” na wyrobie niezawierającym masła, „owczy”/„kozi” na serze wyprodukowanym z mleka krowiego, „naturalny” dla produktu zawierającego substancje dodatkowe, „wysoko pasteryzowane” dla mleka poddanego obróbce w temperaturze powyżej 100˚C).
Przypisywania szczególnych właściwości poprzez podawanie deklaracji „100% mleka koziego” w oznakowaniu produktów opatrzonych w nazwie określeniem „kozi” (każdy tak nazwany przetwór mleczny nie może zawierać mleka innego rodzaju).

Stosowania oznakowania odnoszącego się do braku GMO niezgodnie z obowiązującymi przepisami.
Podawania na wywieszkach cenowych nieprawdziwych informacji (np. „… ze śmietanką” dla zamiennika śmietany niezawierającego śmietanki, „eco-ser” dla wyrobów nie posiadających certyfikatu potwierdzającego ich ekologiczne pochodzenie, „oscypek złotem Podhala” dla produktów niebędących oscypkiem).

Niewłaściwej prezentacji towaru poprzez umieszczenie miksu tłuszczowego do smarowania w regale chłodniczym w otoczeniu masła.

Braku obowiązkowych informacji dla produktów oferowanych do sprzedaży luzem (nazwy środka spożywczego, danych producenta, wykazu składników).

źródło: IJHRS


POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

W odpowiedzi na wniosek KRIR odnośnie rolniczych spółdzielni produkcyjnych, Mini...

Gabinet ministrów Ukrainy przyjął dekret "O zatwierdzeniu strategii bezpieczeńst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę