Biogaz_III Forum 2025

Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2022 r.

4 stycznia 2023
Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2022 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę jakości handlowej sałatek i surówek warzywnych cw tym oferowanych luzem), którą objęto 108 podmiotów (61 lokali gastronomicznych, 47 sklepów).

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 23 partii. Ze względu na obecność niedeklarowanych składników zakwestionowano 2 partie (8,7%).

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 108 partiach, z czego 5 zakwestionowano (4,6%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z deklaracją (w wartości odżywczej) zawartości tłuszczu i niedeklarowanej obecności kwasu sorbowego.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 180 partii, z czego w 72 stwierdzono nieprawidłowości (40,0%). Dotyczyły one m.in.:

- Braku lub nieprawidłowo podanego wykazu składników (w tym braku informacji o alergenach).
- Braku nazwy produktu lub podawania jej w niepełny sposób.
- Podmiany asortymentowej (np. „fetę” zastępowano serem kanapkowym).
- Podawania deklaracji „naturalny” przy jednoczesnym stosowaniu dodatków do żywności.

źródło: (IJHARS)


POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę