biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Jakość handlowa przetworów zbożowych

17 marca 2021
Jakość handlowa przetworów zbożowych

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych (mąk, kasz, ryżu, płatków i innych produktów zbożowych śniadaniowych). Objęto nią łącznie 108 podmiotów, w tym 59 producentów i 49 sklepów.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 144 partie. Ze względu na niewłaściwą barwę i zapach zakwestionowano 2 partie (1,4%).

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 189 partiach, z czego 27 zakwestionowano (14,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej, masy netto i procentowej zawartości składników, wilgotności, stopnia rozdrobnienia oraz obecności szkodników.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 251 partii, z czego w 24 stwierdzono nieprawidłowości (9,6%). Dotyczyły one m.in.:

  • Stosowania nazwy nieadekwatnej do składu (tj. „płatki żytnie …” dla produktu wytworzonego z mąki żytniej i owsianej).
  • Braku określenia odnoszącego się do typu handlowego ryżu (tj. okrągłoziarnisty, średnioziarnisty, długoziarnisty).
  • Podawania sformułowań sugerujących szczególne właściwości produktu (np. „super foods”, „super … odporność” i „… wsparcie dla zdrowia”) przy jednoczesnym braku zamieszczenia dozwolonych oświadczeń zdrowotnych mających związek z takimi ogólnymi komunikatami.
  • Braku instrukcji użycia płatków owsianych i kaszy jaglanej.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania i ilości nominalnej.

 

IJHARS


POWIĄZANE

Pierwsza mapa drogowa dotycząca kredytów przyrodniczych – ale dokąd zmierzamy? B...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę