Jesień to czas domowych przetworów ze śliwek, jabłek, gruszek oraz dyni. Jakie najczęściej przyprawy wykorzystują Polacy do ich przygotowania? Które z nich cieszą się największą popularnością?
W domowych wekach najczęściej wykorzystuje się cynamon, goździki, kurkumę, imbir, pieprz cytrynowy, a także przyprawę do pierników, która doskonale podkreśla smak jesiennych owoców i to właśnie tych przypraw nie powinno zabraknąć na sklepowych półkach w tym okresie – mówi Jerzy Kurowski, dyrektor ds. handlu i marketingu Cykoria S.A – Poza przyprawami dużą popularnością cieszy się nasza Konfiturka, środek żelujący, który do późnej jesieni jest produktem „must have” w każdej kuchni oraz przyprawa do marynowania papryki, która jest jedną z najpopularniejszych mieszanek we wrześniu i październiku.
Chłodniejsza pora roku sprawia, że jemy coraz więcej zup, sosów i mięs, co sprawia, że w koszyku zakupowym obowiązkową pozycją są uniwersalne mieszanki przypraw takie jak Smakosz Extra z Natury, mieszanki warzywne, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek oraz inne przyprawy, charakterystyczne dla polskiej kuchni. Bo my Polacy jesteśmy tradycjonalistami i lubimy znane sobie smaki, o czym warto pamiętać podczas uzupełniania asortymentu sklepu.
Biuro prasowe Cykoria S.A.