aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kantar: Które warzywa jedliśmy w styczniu najchętniej?

9 lutego 2023
Kantar: Które warzywa jedliśmy w styczniu najchętniej?

Wśród najpopularniejszych gatunków stycznia Kantar wymienia ziemniaki, cebule i pomidory. W porównaniu do stycznia 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie brokułów, papryki, kalafiora i buraków. W przypadku brokułów wzrost ilości konsumentów w skali roku wynosi 6%.

 Badanie zrealizował Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II etap”. Projekt jest realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Są częścią stałego monitoringu konsumpcji. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl

Konsumpcja warzyw w styczniu

Najpopularniejszym warzywem w styczniu były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 98% Polaków.

Na drugim miejscu wśród warzyw znalazła się cebula które jadło 89% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do pomidorów (86%).

 

 

 

W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: marchew(84%), ogórki(80%), papryka(67%) oraz kapusta(65%). Ich konsumpcja jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To nasze ulubione warzywa, są dostępne i jedzone niezależnie od sezonu.


Po raz pierwszy styczniowym badaniem objęto spożycie cukinii- 15%.

Wzrost liczby konsumentów warzyw w styczniu

W porównaniu do stycznia 2021 roku wzrosło spożycie brokułów, papryki, kalafiora i buraków (po o 2 p.p.). Wzrost zanotowała również cukinia.

W przypadku brokułówoznacza to wzrost liczby konsumentów o 6%, w przypadku paprykii kalafiorao 5%, a buraka o 4%.

 

 

Stałą liczbą konsumentów "styczeń do stycznia" mogą się pochwalić cebulai marchew. W porównaniu do stycznia 2022 nieznacznie spadło spożycie ogórka i kapusty.

 

Wyniki badań konsumpcji 2020-2023

Badania wspierają promotorów zwiększenia konsumpcji i zmiany nawyków żywieniowych dotyczących warzyw, owoców i ich przetworów.

Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl


https://wczorajnatalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Badanie zrealizowano w dniach 18-23 stycznia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

 Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


POWIĄZANE

Łączna powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2023 przekroczyła 1,8 mln h...

MSD Animal Health zaprasza do konkursu “Pignnovation Award”  Udział mogą wziąć u...

Rada Polityki Pieniężnej podjęła wczoraj decyzję o utrzymaniu stóp procentowych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę