biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Komisja Europejska zwiększyła bezpieczeństwo podaży jaj z wolnego wybiegu

22 listopada 2017
Komisja Europejska zwiększyła bezpieczeństwo podaży jaj z wolnego wybiegu

Komisja Europejska przedłużyła o miesiąc czas, w którym w przypadku grypy ptaków - lub w przypadku innych nadzwyczajnych sytuacji - jaja od kur korzystających z wolnego wybiegu zachowają swój „wolnowybiegowy” status mimo, że będą przebywały w zamknięciu. Zgodnie z opublikowanym dzisiaj rozporządzeniem Komisji jaja będą mogły być etykietowane jako pochodzące z chowu na wolnym wybiegu nawet w przypadku trzymania kur w zamknięciu przez 16 tygodni.

 

- Ogłoszona dzisiaj decyzja Komisji Europejskiej jest bardzo korzystna dla branży i była przez nas oczekiwana. Od późnej wiosny nasza organizacja usilnie zabiegała o takie właśnie rozwiązanie biorąc udział w konsultacjach organizowanych przez polskie i europejskie władze – mówi Katarzyna Gawrońska, główny specjalista w Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz. Gawrońska zwraca także uwagę na inne korzystne doprecyzowanie przepisów wynikające z nowego rozporządzenia Komisji Europejskiej. – Producenci jaj z wolnego wybiegu skorzystają także na tym, że okres utrzymywania kur w zamknięciu będzie liczony dla każdego stada indywidualnie, a nie dla całego kraju łącznie. To pozwoli działać branży bardziej elastycznie – mówi Gawrońska.

 

Przypomnijmy, że jeszcze kilka miesięcy temu, w czasie grypy ptaków w Europie, jaja wolnowybiegowe były przedmiotem gorących sporów. Konsumenci twierdzili, że kupując jaja oznaczone jako pochodzące z „wolnego wybiegu” tak naprawdę kupują jaja od kur, które od wielu tygodni nie były na zewnątrz. Producenci trzymali wtedy swoje stada w zamknięciu w związku z ryzykiem zarażenia wirusem grypy ptaków oraz w związku z nakazami władz. W tamtym okresie, przepisy Unii Europejskiej pozwalały oznaczać jaja jako „wolnowybiegowe” nawet jeśli kur nie były na otwartej przestrzeni przez trzy miesiące. Jednak po upływie 12 tygodni trzymania kur w zamknięciu prawo do etykietowania słowami „wolny wybieg” wygasało. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz wnosiła o zmianę przepisów w kierunku wydłużenia okresu trzymania ptaków w kurniku bez utraty przez jaja statusu wolnowybiegowego. Izba argumentowała wtedy, że brak możliwości oznaczania jaj jako „wolnowybiegowe” będzie oznaczał straty dla producentów , a co ważniejsze może także doprowadzić do likwidacji wielu gospodarstw drobiarskich.

 

- Komisja Europejska swoją decyzją zwiększyła bezpieczeństwo żywnościowe Europy. To, jak bardzo nieprzewidziane zdarzenia mogą zachwiać podażą i cenami jaj widać na przykładzie ostatnich tygodni i afery fipronilowej. Nowe prawo ograniczy wpływ takich przypadków na działanie branży drobiarskiej – podsumowuje Katarzyna Gawrońska z KIPDiP.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Elastyczna edukacja rolnicza zyskuje na znaczeniu. Kurs rolnika online to nie ty...

Sznurek do prasy rolniczej jest niezbędny do działania takich maszyn jak prasa k...

Rozpoczynając realizację przedsięwzięcia mogącego oddziaływać na środowisko, inw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę