Biogaz_III Forum 2025

Konkurs dla szkół podstawowych „Warzywa i owoce — nie zaszkodzi zjeść!” rozstrzygnięty

29 czerwca 2016
Konkurs dla szkół podstawowych „Warzywa i owoce — nie zaszkodzi zjeść!” rozstrzygnięty

Zakończył się organizowany przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin konkurs dla uczniów szkół podstawowych z województwa mazowieckiego. Spośród 40 nadesłanych prac jury wybrało trzy, a zwycięskie klasy ze szkół w Ciechanowie, Jabłonnie i Wydmusach uczestniczyły w warsztatach naukowych w BayLabie. Nagrody otrzymały również szkoły.

Przebieg konkursu

Konkurs ogłoszony w marcu przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR), skierowany był do uczniów z klas IV–VI oraz nauczycieli szkół podstawowych w województwie mazowieckim. Uczniowie uczestnicząc w dwóch lekcjach  zapoznali się z zasadami uprawy roślin ogrodniczych oraz poznali właściwości odżywcze wielu owoców i warzyw. Wykonując zadania opisane w specjalnie przygotowanych kartach pracy rozwijały zdolności pracy w grupie i analizy informacji. Lekcje przygotowane zostały zgodnie z wytycznymi programu nauczania dla odpowiednich klas, a każdy nauczyciel miał do dyspozycji scenariusz zajęć i prezentację. Rezultatem dwóch jednostek lekcyjnych i pracą konkursową jednocześnie były przepisy na autorskie dania oparte na warzywach i owocach. Dzieci miały je nie tylko wymyślić, ale także przygotować dania oraz opisać ich znaczenie w diecie człowieka.

Wyniki

Do udziału w konkursie zostało zaproszonych ponad tysiąc szkół podstawowych z całego województwa mazowieckiego. W odpowiedzi nadesłanych zostało 40 prac, zarówno w formie papierowej jak i elektronicznej.

Spośród wszystkich prac jury wybrało trzy najbardziej oryginalne i pomysłowe, przygotowane przez uczniów:  

  • Publicznej Szkoły Podstawowej w Wydmusach
  • Szkoły Podstawowej im. Armii Krajowej w Jabłonnie
  • Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 7 im. Jana Pawła II w Ciechanowie.


Uczniowie klasy V ze Szkoły Podstawowej w Wydmusach zaprezentowali swoje potrawy i fotorelację z ich przygotowania w ręcznie wykonanym albumie. Album zawierał elementy tradycji kurpiowskiej -zarówno w sferze wizualnej, jak i kulinarnej.  

W nieco innej formie swoje potrawy i przepisy przedstawili uczniowie klasy V ze Szkoły Podstawowej im. Armii Krajowej w Jabłonnie. W swoim albumie ze zdjęciami udowodnili, że potrawy z warzyw i owoców mogą być nie tylko smaczne ale i piękne, a ich przygotowanie to dobra zabawa. Ludziki z rzodkiewek, drzewka z marchewek i myszki z gruszki i winogron podbiły serca jury.

Uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 7 z Ciechanowa, oprócz ciekawego przygotowania potraw oraz zaprezentowania ich na Dniu Ziemi, postanowili promować zdrową dietę także poza terenem szkoły. W prezentacji konkursowej przedstawili fotorelację z marszu ulicami miasta, w czasie którego okrzykami i transparentami przekonywali mieszkańców Ciechanowa do częstszego spożywania warzyw i owoców.

Trzy zwycięskie klasy, w ramach nagrody, wzięły udział w wycieczce do laboratorium BayLab w Warszawie oraz warsztatach naukowych. Dodatkowo, każda szkoła z której pochodzą zwycięskie klasy, pomoce naukowe do pracowni przyrodniczej.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin prowadzi szereg działań informacyjno-edukacyjnych, uświadamiając konsumentom, że warzywa i owoce z upraw tradycyjnych, konwencjonalnych są bezpieczne i zdrowe.

Biuro prasowe PSOR


POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę