aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Konsumpcja warzyw i owoców w sierpniu 2020 roku

1 września 2020
Konsumpcja warzyw i owoców w sierpniu 2020 roku
Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 18% Polaków spełniło ten warunek w sierpniu. To o 4 pkt. proc. więcej niż w lipcu. Jednocześnie odnotowaliśmy wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W sierpniu mniej Polaków niż w lipcu (14% wobec 16%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki lipca.
 
W sierpniu 2020 roku, jabłka zostały najpopularniejszym owocem, spożywało je 76% badanych.

W porównaniu z lipcem zauważyć można wzrost spożycia jabłek, malin, borówek, wiśni, czerwonych i czarnych porzeczek oraz aronii.
 
W tym miesiącu po raz pierwszy zbadaliśmy popularność  śliwek oraz jeżyn. Okazało się, że jadło je odpowiednio 49% oraz 16% badanych.
 
Najpopularniejszymi warzywami są ziemniaki (97%), pomidory (95%) oraz ogórki (91%).
 
W przypadku warzyw odnotowano wzrost spożycia praktycznie każdego warzywa, z wyjątkiem kapusty oraz kalafiora oraz marchwi, której spożycie utrzymało się na takim samym poziomie jak wcześniej. – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Spożycie wybranych warzyw i owoców

W sierpniu jabłka cieszyły się największą popularnością pośród wszystkich owoców. Spożywało je 76% Polaków w tym 15% przynajmniej 4-5 razy w tygodniu. Inne owoce okazały się mniej popularne, np. śliwki w tygodniu poprzedzającym badanie jadło 49% respondentów.
 
W porównaniu do lipca wzrosła popularność większości owoców. Interpretując powyższe wyniki, należy pamiętać, że respondenci byli proszeni o uwzględnienie w swoich odpowiedziach także przetworów, czy soków.
 
Top trzy wśród warzyw to ziemniaki (97%), pomidory (95%) oraz ogórki (91%). Przy czym odpowiednio 20%, 18% i 9% respondentów spożywało je codziennie. W sierpniu na stołach Polaków pojawiały się także marchew (84%), kapusta (65%) oraz papryka (65%). Marchew codziennie jadło 4% respondentów, kapustę 1%, natomiast paprykę (2%).
Rzadziej jedzone są fasola szparagowa (63%), kalafior (58%), cukinia (41%) oraz brokuły (39%).
Zdecydowana większość warzyw odnotowała wzrost wskazań. Jedynie kalafior oraz kapusta odnotowały spadek, natomiast marchew pozostała na tym samym poziomie.

Warzywa i owoce posiłkach
 
Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia.
Polacy najczęściej jedli je podczas trzech (25%) lub czterech (24%) posiłków w ciągu dnia.
2% badanych w dniu poprzedzającym badanie nie jadło warzyw i owoców wcale, 6% w jednym, a 11% na dwóch posiłkach. 38% badanych jadło warzywa i owoce w 4-5 posiłkach, a 18% w każdym z 6 posiłków w ciągu dnia (wliczając przekąski między posiłkami).
 
Mniej optymistyczne są dane obrazujące, w ilu posiłkach w ciągu dnia owoce i warzywa stanowią co najmniej połowę. 29% Polaków nie je takich posiłków. Co piąty Polak (23%) jadł jeden posiłek składający się w co najmniej połowie z warzyw i owoców. Jedynie 5% badanych przyznało, że warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę wszystkich z sześciu jedzonych w ciągu dnia posiłków.
 
16% Polaków jadło co najmniej połowę warzyw i owoców na 4-5 posiłków w ciągu dnia. Podczas interpretowania powyższych wyników należy oczywiście pamiętać, że nie wszyscy Polacy jedzą w ciągu dnia 5 czy 6 posiłków.

Spożywanie warzyw i owoców w podczas poszczególnych posiłków
 
Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 92% osób, które w ogóle jadły ten posiłek.
76% respondentów deklaruje, że jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast na kolację 70% badanych.
 
Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 49% badanych. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce jako na podwieczorek (39%).

Wskaźniki konsumpcji warzyw i owoców

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu”
 
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
 
Na podstawie deklaracji dotyczących posiłków z dnia poprzedzającego badanie widoczne jest, że jedynie 18% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków, jeśli chodzi o spożywanie właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku bardzo wysoki poziom.
Kolejne 29% badanych odżywiało się nieco gorzej, ale warzywa i owoce na ogół są składnikiem ich posiłków, a w części jest ich co najmniej połowa.
 
Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 53% Polaków, przy czym u 39% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). Natomiast 14% jadło bardzo mało warzyw i owoców, a czasem nie jadło ich wcale.
 
W porównaniu z czerwcem o 2 pkt. proc zmalał odsetek osób ze wskaźnikiem bardzo wysokim, oraz o 1 pkt. proc. tych ze średnim. Odsetek osób ze wskaźnikiem wysokim wzrósł o 4 pkt. proc. natomiast odżywiających się, bardzo źle nie zmienił się.

Przeciętna wartość wskaźnika wynosiła 46,8 pkt., czyli była na średnim poziomie.
Wartość wskaźnika w porównaniu do lipca wzrosła o 2,7 p. proc.

Wskaźnik konsumpcji warzyw i owoców
 
Dla jedynie 4% badanych Wskaźnik konsumpcji warzyw i owoców przyjmuje wysoką wartość.
 
Aż 61% Polaków je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka gatunków częściej lub więcej gatunków, ale rzadko. Kobiety częściej spożywają warzywa i owoce aniżeli mężczyźni.

Przeciętna wartość Wskaźnika konsumpcji warzyw i owoców w czerwcu wynosiła 24,3 pkt., czyli była na niskim poziomie. W porównaniu z lipcem wartość wskaźnika wzrosła o 0,6 pkt. proc.

Wskaźnik konsumpcji warzyw i owoców to syntetyczny wskaźnik obrazujący wielkość spożycia badanych warzyw i owoców. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która nie jadła żadnego z wymienionych w badaniu warzyw i owoców) do 100 pkt. (dla osoby, która każde z wymienionych warzyw i owoców jadła codziennie).

Wskaźnik różnorodności (spożycia warzyw i owoców)
 
Dieta Polaków, jeśli chodzi o jedzenie wymienionych w badaniu warzyw i owoców, charakteryzuje się przeciętną różnorodnością. Najwięcej, bo 59% respondentów spożywało w tygodniu poprzedzającym badanie od 8 do 14 różnych warzyw i owoców.
 
22% badanych, spożywa bardziej różnorodne posiłki, a 19% je mniej różnorodnie.
W tym przypadku kobiety jedzą bardziej zróżnicowane posiłki w przeciwieństwie do mężczyzn. Przeciętna wartość różnorodności w czerwcu wynosiła 53,7 pkt., czyli była na średnim poziomie. W porównaniu do lipca wartość wskaźnika wzrosła o 1,3 pkt.

Wskaźnik różnorodności (spożycia warzyw i owoców) to syntetyczny wskaźnik obrazujący różnorodność spożycia badanych warzyw i owoców. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która nie jadła żadnego z wymienionych w badaniu warzyw i owoców) do 100 pkt. (dla osoby, która jadła każde z wymienionych warzyw i owoców).

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Projekt otrzymał patronat honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


#NBKWiO #WczorajnaTalerzu #KANTAR #KZGPOiW #PolskaSmakuje #KupujŚwiadomie 

KANTAR Belka.jpg
 
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę