A_BIO_AGRO_950

Kontrola rynku wieprzowiny

26 października 2021
Kontrola rynku wieprzowiny

Prezes UOKiK Tomasz Chróstny zlecił kontrole u przedsiębiorców działających na rynku wieprzowiny.

 

Jej celem jest sprawdzenie czy sieci handlowe i duże zakłady mięsne odmawiają przyjmowania w pełni przebadanego mięsa ze zdrowych zwierząt hodowanych w strefach, gdzie występują przypadki ASF.


Ewentualne takie przypadki byłyby przejawem wykorzystywania przewagi kontraktowej.  Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi mięso ze zdrowych zwierząt ze strefy czerwonej, wyprodukowane w wyznaczonych zakładach, jest bezpieczne dla ludzi i po badaniach weterynaryjnych może być sprzedawane bez ograniczeń na terenie Polski.


Więcej informacji:

UOKiK - Urząd - Informacje ogólne - Aktualności - Kontrole Prezesa UOKiK na rynku wieprzowiny



MRiRW


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę