Adama_AgilTrinity_15.08.2020
GUS_230920_750x100_stat

Koronawirus nie przenosi się przez żywność

12 marca 2020
Koronawirus nie przenosi się przez żywność

Nie ma dowodów na to, że żywność jest drogą lub źródłem przenoszenia koronawirusa - ogłosił Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który monitoruje sytuację związaną z wybuchem choroby koronawirusowej (COVID-19).


Konsumenci mogą odetchnąć z ulgą, nie należy obawiać się żywności - również tej pochodzenia zwierzęcego. EFSA dowodzi, iż badania prowadzone podczas poprzednich zachorowań spowodowanych przez pokrewne koronawirusy, czyli koronawirus zespołu ostrej niewydolności oddechowej (SARS-CoV) i koronawirus zespołu oddechowego na Bliskim Wschodzie (MERS-CoV) pokazały, że nie przenoszą się one przez żywność. Poza tym rozprzestrzenianie się wirusa jest monitorowane przez naukowców na całym świecie i nie pojawiły się na razie żadne doniesienia mówiące o przenoszeniu go przez żywność.


Przypominamy, że Polska Izba Mleka opracowała zalecenia postępowania dla zakładów mleczarskich związane z pojawieniem się koronawirusa. Informacje są dostępne w biurze PIM. Każdy podmiot zainteresowany może zgłosić się do Polskiej Izby Mleka i bezpłatnie otrzymać te wytyczne.

 

Przedstawiciele branży mleczarskiej podkreślają, że nie nastąpił spadek wzrostu zainteresowania produktami mleczarskimi w związku z koronawirusem. Widać jednak, że większym zainteresowaniem cieszą się obecnie produkty z długim terminem ważności, np. mleko w proszku, mleko UHT. Ludzie starają się bowiem ograniczać wizyty w sklepach.



- Musimy przygotować się na poważny kryzys o globalnym zasięgu, który także odbije się na sektorze mleczarskim - mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor Biura PIM oraz wiceprezydent COGECA. - Takie sygnały już dziś dochodzą do mnie z wielu krajów. Unijne struktury, ministrowie i organizacje pracują nad skrajnie czarnymi scenariuszami. Powinniśmy już dziś rozpocząć dyskusję nad tym, jak kryzys odbije się na polskim sektorze i jakie powinniśmy podjąć działania zapobiegawcze. Na pewno promować, wspierać i pobudzać krajową konsumpcję mleka i produktów mlecznych. To jest niezwykle ważne.


Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdziło, że chociaż zwierzęta w Chinach były prawdopodobnym źródłem początkowej infekcji, wirus rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka - głównie przez kropelki oddechowe, którymi ludzie kichają, kaszlą lub wydychają.  

Zachorowania na koronawirusa potwierdzono już w około 90 krajach na świecie. W sumie zdiagnozowano go u ponad 121 tys. osób, zmarło 4377 osób. W Polsce mamy już 25 chorych, a rząd zdecydował o zamknięciu szkół, przedszkoli i uczelni do 25 marca.


Podmioty zainteresowane otrzymaniem wytycznych dla zakładów mleczarskich powinny skontaktować się z biurem Polskiej Izby Mleka izba@izbamleka.pl

 

Polska Izba Mleka


POWIĄZANE

W najnowszym raporcie Zrównoważone, stabilne i bezpieczne rybołówstwo, organizac...

Bez względu na sytuację pandemiczną MLEKOVITA nie zwalnia tempa. Mleczarski konc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę