aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Krajowa Unia Producentów Soków wprowadza system jakości

22 listopada 2018
Krajowa Unia Producentów Soków wprowadza system jakości

Krajowa Unia Producentów Soków wprowadza System Jakości Certyfikowany Produkt (CP). Certyfikat nadawany będzie przetworom owocowo-warzywnym, które spełnią ściśle określone wymagania i poddane zostaną procedurze kontrolnej - poinformowała KUPS.

Czytelne oznakowanie graficzne na opakowaniu artykułów spożywczych pozwoli na łatwe odnalezienie produktów, które uczestniczą w tym systemie. Certyfikat ułatwi konsumentom dokonywanie racjonalnych wyborów żywieniowych, a producentom wyróżnienie wysokiej jakości produktów. Wprowadzenie Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) wspierać będzie kampania informacyjna „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”.

Konsumenci mają coraz większe oczekiwania względem produktów, które spożywają – chcą wiedzieć, z czego powstały i czy służą ich zdrowiu. Jednocześnie wielu z nich nie potrafi prawidłowo odczytać etykiety. System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) to odpowiedź branży owocowo-warzywnej na współczesne potrzeby i trendy w zakresie prawidłowego odżywiania i identyfikacji graficznej produktów - tłumaczy sekretarz generalna KUPS Barbara Groele.

O certyfikat mogą się ubiegać przetwórcy, firmy handlowe, jednostki handlowe (np. sieci) i producenci rolni. Ustanawia on jasne zasady produkcji oraz określone czynności kontrolne, których spełnienie gwarantuje, że dany produkt charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą. Systemem Jakości Certyfikowany Produkt (CP) oznaczone są tylko te produkty z owoców i warzyw, do których nie dodano substancji słodzących (np. żadnych cukrów, miodu, słodzików), a pożądaną słodycz osiągnięto poprzez skład produktu w oparciu o naturalne surowce, oraz do których nie zostały dodane żadne substancje konserwujące czy barwniki i aromaty inne niż pochodzące z owoców lub warzyw - podkreśliła Groele, dodając, że ma to być czysto naturalny produkt.

Wprowadzenie systemu jakości Certyfikowany Produkt (CP) promować będzie kampania „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”. Podejmowane w jej ramach działania skierowane zostaną do konsumentów, przedsiębiorców, jednostek handlowych i producentów, a także do środowisk naukowych i opiniotwórczych.

Jak zaznaczyła, pomysł nadawania branżowego certyfikatu jest dosyć nowy, KUPS chce szerzej poinformować o swoim systemie jakości i zainteresować firmy uzyskiwaniem certyfikatu, stąd też kampania informacyjna. Dodała, że jako pierwsza do systemu przystąpiła spółka KGH Polska, produkująca m.in. różnego rodzaju soki owocowe.

W ramach kampanii zaplanowano działania w telewizji, radiu, prasie i internecie, promocję w punktach sprzedaży, udział w wydarzeniach branżowych, konferencjach i debatach naukowych. Powstanie też strona internetowa dedykowana Systemowi Jakości Certyfikowany Produkt (CP), powołany zostanie Komitet Naukowy programu, którego przedstawiciele będą brać udział w zaplanowanych wydarzeniach naukowych oraz obejmą merytoryczny nadzór na wszystkimi materiałami powstającymi w ramach kampanii.

Kampania potrwa do końca grudnia 2019 roku i finansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Za realizację kampanii odpowiadają Rebel Media oraz agencja PR Hub. Twórcą i administratorem tego sytemu jakości jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

 

Anna Wysoczańska (PAP)


POWIĄZANE

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...

Przy 428 głosach za, 131 przeciw i 44 wstrzymujących się, posłowie poparli przed...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę