aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Krem serowo-grzybowy w chlebie z chipsami pietruszkowymi

18 grudnia 2020
Krem serowo-grzybowy w chlebie z chipsami pietruszkowymi

Składniki:


  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mały chlebek np. razowy
  • 100 g świeżego podgrzybka lub borowika
  • 200 g serka topionego Złoty Ementaler lub Tylżycki
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 pietruszka korzeń
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka zielona do dekoracji
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • białko

 

Sposób przygotowania:


Grzyby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki, następnie w garnuszku rozgrzewamy masło i smażymy grzyby. Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. Stopniowo dodajemy serki rozpuszczając je, następnie miksujemy na gładki krem doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dolewamy słodką śmietanę.


Na patelni rozgrzewamy olej. Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy ładne paski pietruszki, które smażymy na oleju na złoty kolor. Chlebek drążymy, by powstała nam chlebowa miska na krem serowo-grzybowy. Białko dokładnie roztrzepujemy i smarujemy nim dokładnie wewnętrzną część chlebka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy chlebek przez ok. 10 minut (zapobiega to namoknięciu chleba zupą). Przelewamy do niego zupę krem, dekorujemy chipsami z pietruszki i pietruszką zieloną.

 

Smacznego!

 

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl

 

Biuro prasowe Sertop


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę