A_BIO_AGRO_950

Kultywowanie kulinarnych tradycji świątecznych w Powiecie Wałbrzych – Wielkanoc 2016

30 marca 2016

W środę 23 marca 2016 roku w Starostwie Powiatowym w Wałbrzychu odbył się konkurs wielkanocny Kultywowanie kulinarnych tradycji świątecznych w Powiecie Wałbrzych – Wielkanoc 2016.

Konkurs jest organizowany co roku przez wałbrzyskie starostwo i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu PZD Wałbrzych. W tym roku do organizatorów dołączyła Dolnośląska Izba Rolnicza.

W rywalizacji udział wzięło 10 uczestników – przedstawicieli gmin powiatu wałbrzyskiego.

Jurorzy wybrali tegorocznego laureata ‒ Ewę Durkacz z Borówna w gminie Czarny Bór, która przygotowała kaczkę luzowaną, faszerowaną kaszą z podrobami. Drugie miejsce zdobył Zenon Duplicki z Jedliny Zdrój za żur na naturalnym zakwasie w chlebku. Natomiast trzecie miejsce otrzymała Violetta Wendycz z Rybnicy Leśnej w gminie Mieroszów, za pałki w glazurze miodowej.

Komisja przyznała również dwa wyróżnienia, które przyznano Elżbiecie Jarachowskiej z Glinna w gminie Walim za  świąteczne wyroby i Zofii Sokolnickiej z Kolc w gminie Głuszyca, za wieprzowinkę truskawką okraszoną.

dodr.pl


POWIĄZANE

Po czterech latach rozmów i miesiącach intensywnych prac technicznych, negocjacj...

8. edycja Nagrody Innowacji dla Rolniczek pokazała, że kobiety są liderkami w tw...

Efektywne żywienie zwierząt jest kluczem do osiągnięcia sukcesu ekonomicznego, a...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę