informacje
o stosowaniu
® zarejestrowana nazwa ADAMA Polska

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Letnie upały prowadzą do spadku produkcyjności krów mlecznych i strat finansowych gospodarstw. Jak walczyć ze stresem cieplnym u krów mlecznych?

26 marca 2019
Letnie upały prowadzą do spadku produkcyjności krów mlecznych i strat finansowych gospodarstw. Jak walczyć ze stresem cieplnym u krów mlecznych?

Zima dobiegła końca, a temperatury są coraz wyższe. O ile dla większości rolników jest to dobra wiadomość, to producentom mleka może przysporzyć zmartwień, związanych z problemami stresu cieplnego w stadach. W odpowiedzi na ich potrzeby firma De Heus wprowadza do oferty nowy produkt – Bestermine Lato. Jest to pierwszy w Polsce produkt, skutecznie niwelujący efekt stresu cieplnego u krów, sprawdzony na wielu gospodarstwach.

Czym jest stres cieplny i skąd się bierze?

Od kilku lat widoczne są zmiany klimatyczne. Fale upałów są coraz dłuższe, a zimy cieplejsze. W Europie prognozuje się w najbliższych latach straty z powodu spadku produkcji mleka, które będą efektem stresu cieplnego.

Przy temperaturze w oborze powyżej 20°C zwierzęta mają już problem z termoregulacją organizmu, co skutkuje spadkiem pobrania pasz. Krowy mają problem z oddaniem nadwyżki ciepła, wytworzonego w wyniku fermentacji w żwaczu. Dotyczy to przede wszystkim krów wysokoprodukcyjnych. Upał powoduje u nich powstawanie tzw. stresu cieplnego, który prowadzi do spadku wydajności produkcji mleka – w skrajnych przypadkach nawet o 30%. Kolejnymi objawami jest spadek parametrów rozrodu.

Czym jeszcze grozi stres cieplny?

  • znaczącym spadkiem odporności,
  • spadkiem rentowności (mniej mleka, zacieleń, wzrost kosztów weterynaryjnych itp.),
  • trudnymi porodami i obniżeniem parametrów rozrodu (spadek poziomu hormonów),
  • wzrostem kulawizn w stadzie,
  • wzrostem upadków krów i cieląt,
  • spadkiem produkcji mleka średnio o 5-7 litrów na krowę.

 —  W wyniku stresu cieplnego hodowcy muszą mierzyć się z niższym indeksem zacieleń i wydłużeniem okresu międzywycieleniowego. Nowo narodzone cielęta moją znacznie niższą wagę pourodzeniową. Upadki zwierząt przekładają się na straty finansowe, nawet do 800 zł za jedną sztukę – mówi Wojciech Szwarc, kierownik regionalny ds. bydła De Heus.

Krowy zaczynają odczuwać stres cieplny już przy 20°C i wysokiej wilgotności powietrza. Można wtedy zaobserwować u zwierząt przyśpieszony oddech (ponad 60/min), apatię oraz zwiększony pobór wody.

Jak uniknąć stresu cieplnego u krów?

Skutecznym sposobem na zminimalizowanie efektów stresu cieplnego, jest poprawa wentylacji w oborze oraz zraszanie powietrza w miejscu przebywania krów. W walce z nim pomaga również zwiększenie koncentracji energii w dawce poprzez np. dodatek tłuszczu chronionego. Pomocna będzie także zmiana godzin karmienia – zadawanie  paszy wczesnym rankiem oraz późnym wieczorem, a także optymalizacja poziomu włókna w dawce.

Bestermine Lato — rewolucja wśród produktów dla bydła mlecznego

 —  Ujemny efekt stresu cieplnego  można ograniczać  poprzez dodatek  nowego suplementu firmy De Heus – Bestermine Lato. Jest to pierwszy tego typu produkt w kraju, radzący sobie ze stresem cieplnym u krów. Doskonale reguluje gospodarkę przemian mineralnych, w wyniku czego krowa łatwiej oddaje nadmiar ciepła, zapobiega spadkom produkcji mleka oraz apetytu, a także łagodzi złe efekty wysokich temperatur – cieszy się Wojciech Szwarc.

Bestermine Lato:

  • zapobiega spadkom pobrania dawki oraz spadkom produkcji mleka,
  • optymalizuje wykorzystanie energii w żwaczu,
  • pokrywa potrzeby kluczowych makroelementów.

Kiedy zacząć i jak stosować suplementację Bestermine Lato?

Najlepszym momentem na zastosowanie suplementacji Bestermine Lato, będzie wzrost temperatur powyżej 18°C. Przy podawaniu mieszanki mineralno-witaminowej konieczne jest zapewnienie ciągłego dostępu do świeżej wody, ze względu na wzmożone pragnienie. Dawkowanie należy dostosować do temperatury, jaka jest w oborze. Od 25 do 30 stopni C należy użyć 200g na jedną sztukę bydła na dzień. Powyżej 30° powinna to już być dawka od 300 do 500 gramów.

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Jesteśmy jako kraj potentatem produkcji owoców, ale jemy aż o 40% mniej owoców n...

Głosowanie w Komisji AGRI PE nad sprawozdaniem p. Ulriki Müller dotyczącym rozpo...

W odpowiedzi na pismo z 7 marca 2019 r. Zarządu KRIR realizujące wniosek zgłoszo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę