Masowa likwidacja kaczek we Francji przez HPAI

11 stycznia 2021
Masowa likwidacja kaczek we Francji przez HPAI

Grypa ptaków we Francji zbiera ogromne żniwa. Liczba ognisk we Francji zbliża się do 100. W tym tygodniu francuskie władze zapowiedziały, że w celu zahamowania rozprzestrzeniania wirusa grypy ptaków u drobiu będą prowadzić radykalne uboje prewencyjne, co doprowadzi do likwidacji – w sumie -  blisko 600 tys. sztuk drobiu. Ministerstwo rolnictwa podaje, że we Francji dokonano już uboju około 200 tys. sztuk drobiu i planowany jest ubój kolejnych 400 tys. ptaków.

Wysoce zaraźliwy  wirus zakaża kolejne fermy zajmujące się chowem kaczek w południowo- zachodniej części Francji. W innych regionach Francji sytuacja z HPAI wydaje się pozostawać pod większą kontrolą. Likwidowane pogłowie drobiu dotyczy ptaków zlokalizowanych w gospodarstwach uznanych za ogniska choroby, ale także działań prewencyjnych w strefach wysokiego ryzyka.

Francja ma obecnie najgorsze statystyki występowania ognisk grypy ptaków w Europie. Najtrudniejszy do utrzymania pod kontrolą okazał się region Landes w południowo – zachodniej Francji, specjalizujący się w produkcji surowca dla przemysłu foie gras. To w tej części kraju wystąpiła zdecydowana większość ognisk wirusa. W ocenie niektórych przedstawicieli francuskiej branży drobiarskiej masowe uboje prewencyjne są niezbędne, aby pokonać trwający kryzys.

Francja jest piątym największym producentem mięsa drobiowego w europejskim obszarze celnym, przy uwzględnieniu w statystykach Turcji i Wielkiej Brytanii. Od stycznia do sierpnia 2020 roku Francja wyprodukowała 1,1 mln ton mięsa drobiowego, co oznacza spadek o 0,5 proc. w porównaniu do analizowanego okresu roku 2019. Jeśli jednak chodzi o rynek kaczek, Francuzi są liderem w produkcji tego rodzaju mięsa w Europie. Do sierpnia 2020 roku Francuzi wyprodukowali 128 tys. ton mięsa kaczek (-9,2 proc. r/r). Po Francji, kluczowymi graczami w produkcji kaczek są Polska i Węgry.  

Dla Francuzów 2021 rok to kolejny rok walki z HPAI. W 2018 roku Francja zgłaszała problemy zakażenia nisko zjadliwym wirusem grypy ptaków na fermach drobiu, szczególnie tych specjalizujących się w chowie kaczek. Niepokoiła wówczas różnorodność pojawiających się szczepów wirusa. Jednak największe straty Francuzi ponieśli  w latach 2015-2017. W walce z grypą ptaków zlikwidowano miliony kaczek i gęsi, a działając prewencyjnie przez dłuższy czas wstrzymywano się z wznowieniem produkcji. Francuski sektor dzięki pomocy finansowej ze strony Komisji Europejskiej i francuskiego rządu, szacowanej na 350 milionów euro, powoli odzyskiwał wcześniejszy potencjał produkcyjny. Kryzys jaki spotkał francuskich producentów foie gras,  pomimo kosztów które trzeba było ponieść, skłonił ich do zmian w metodach produkcji, aby zmniejszyć ryzyko związane z HPAI w przyszłości. Liczba kaczek wyprodukowanych we Francji w 2017 roku zmniejszyła się do 23 milionów z poziomu 29 milionów w 2016 r. oraz  37 milionów w 2015 roku. Przedstawiciele francuskiej branży oszacowali, że w 2017 roku o 20 procent zmniejszyła się produkcja foie gras.

 

KIPDiP


POWIĄZANE

Odpowiadając na wniosek przyjęty na VI Posiedzeniu Krajowej Rady Izb Rolniczych ...

Komisja Europejska od 18 stycznia do 12 kwietnia 2021 r. prowadzi konsultacje pu...

Sekretarz stanu Ryszard Bartosik uczestniczył dziś w polsko-niderlandzkim spotka...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę