aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Milion piw więcej od PINTY

12 kwietnia 2024
Milion piw więcej od PINTY

Do końca lipca br. rzemieślniczy Browar PINTA planuje uruchomić nową linię do puszkowania piw i zainstalować 11 dodatkowych zbiorników, co pozwoli zwiększyć produkcję browaru o około milion półlitrowych piw rocznie.

Modernizacja i rozbudowa rozlewu piw do puszek wynika przede wszystkim z rosnącej popularności tego opakowania na polskim rynku piw rzemieślniczych. W zeszłym roku z browaru z Wieprza wyjechało niemal 700 tys. puszek wypełnionych kraftowym piwem – o 175 tys. więcej niż w roku 2022. Puszki mają też znaczenie w rozwoju eksportu piw z PINTY, który w zeszłym roku stanowił ok. 5% sprzedaży. – Zdecydowana większość odbiorców zagranicznych, których w 2023 roku pozyskaliśmy w aż 27 krajach, kupuje wyłącznie piwa w puszkach – mówi Ziemowit Fałat, współzałożyciel i współwłaściciel Browaru PINTA.

Na przełomie lipca i sierpnia tego roku dział rozlewu PINTY czeka jeszcze automatyzacja depaletyzacji pustych oraz pakowania pełnych puszek i butelek do kartonów. Ma to zwiększyć wydajność rozlewu bez konieczności zatrudniania dodatkowych osób w miarę wzrostu produkcji.

Równolegle z montażem nowej puszkarki w zaadaptowanej części dawnego magazynu PINTY będzie instalowanych 11 nowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych i pośredniczących. Ich łączna liczba w browarze zwiększy się do 27, a pojemność – do 3,6 tys. hektolitrów. Dzięki temu możliwości warzelni PINTY wzrosną z obecnych 30 tys. do 35 tys. hektolitrów rocznie.

Część magazynu browaru może być przeznaczona na zbiorniki, ponieważ w jego sąsiedztwie od ponad roku działa powiązane kapitałowo z PINTĄ centrum dystrybucyjne OneMoreBeer. To tam od razu trafia duża część bieżącej produkcji pionierów piwnej rewolucji w Polsce.

W sumie tegoroczne inwestycje w PINCIE pochłoną ok. 4 mln zł, pochodzących z kapitałów własnych i leasingu. – Dzięki wyraźnemu wzrostowi zainteresowania piwami rzemieślniczymi w drugiej połowie ubiegłego roku osiągnęliśmy szczyt naszych możliwości produkcyjnych – wyjaśnia Ziemowit Fałat i dodaje, że jeśli w pierwszej połowie tego roku sprzedaż utrzyma się na dotychczasowym poziomie, to w jego drugiej połowie browar będzie już musiał skorzystać z dodatkowych zbiorników.

Browar PINTA rozwija się organicznie od 2011 roku. Przez ponad 7 lat działał jako browar kontraktowy, wynajmując warzelnie i linie rozlewnicze w dwóch innych browarach. W 2019 roku kosztem ok. 21 mln zł udziałowcy PINTY wybudowali własny zakład produkcyjny w Wieprzu koło Żywca. Obecnie jest to największy browar rzemieślniczy w Polsce, warzący tak popularne marki piw jak: „Atak Chmielu”, „Modern Drinking”, „A ja pale ale”, „Hazy Morning” i „Pierwsza Pomoc”.

Co roku w PINCIE powstaje ponad 90 premierowych piw. W grudniu aż 12 piw PINTY zdobyło medale prestiżowego Konkursu Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2023, a sam browar otrzymał Nagrodę Specjalną Mistrzowie IPA 2023. W ciągu ostatnich 4 lat PINTA zwiększyła produkcję o 36,5%, a równolegle cały piwny rynek w Polsce skurczył się o 4,1%.  Co ciekawe, produkcja i konsumpcja piwa była w zeszłym roku w naszym kraju niższa niż przed wybuchem piwnej rewolucji w 2011 roku. – Na tym niekorzystnym tle piwa rzemieślnicze wyglądają cały czas bardzo dobrze i mamy nadzieję, że nagle ten obraz się nie zmieni – podsumowuje Ziemowit Fałat.

oprc, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Producenci piwa mierzą się w ostatnich latach z ogromną liczbą wyzwań związanych...

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

Oczywiste jest, że organizacja imprez okolicznościowych, jak wesela, święta czy ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę