W obliczu rosnących wyzwań klimatycznych i społecznych branża mleczarska stawia na zrównoważony rozwój. Producenci mleka i przetwórcy coraz częściej wdrażają innowacyjne rozwiązania, które minimalizują wpływ na środowisko, dbają o dobrostan zwierząt i wspierają lokalne społeczności.
Zrównoważone mleczarstwo to podejście, które łączy odpowiedzialną produkcję rolniczą z troską o przyszłe pokolenia. Kluczowe elementy to m.in.:
W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie konsumentów pochodzeniem i wpływem produktów mlecznych na organizm ludzki, wiele firm wprowadza nowe linie produktów, takie jak ekologiczne mleko, sery z certyfikatami zrównoważonej produkcji oraz inicjatywy "od pola do stołu".
Polska jest jednym z największych producentów mleka w Europie. W 2024 roku wyprodukowano ponad 14 miliardów litrów mleka, z czego coraz większa część pochodziła z gospodarstw wdrażających praktyki przyjazne środowisku.
Dzięki wspólnym wysiłkom rolników, przetwórców i konsumentów, zrównoważone mleczarstwo ma szansę stać się standardem w polskiej i światowej produkcji żywności.
#PolskaIzbaMleka
oprac, e-red, ppr.pl