Mlekovita największym producentem masła w Polsce w 2015 r.

8 stycznia 2016
Mlekovita największym producentem masła w Polsce w 2015 r.

Konsumenci coraz bardziej doceniają walory smakowe i odżywcze masła. O takim trendzie świadczą wartości – jak podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU, będący sekcją Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, po zwyżce unijnej produkcji masła w 2014 r. o 4,1% do niespełna 2 mln ton, w 2015 roku pomimo mniejszych cen i przy malejącym popycie globalnym w pierwszych trzech kwartałach nie odnotowano zniżek w produkcji masła w Unii Europejskiej. Po pierwszych 9 miesiącach roku w całej Unii Europejskiej wyprodukowano o 3,9% więcej masła niż w porównywalnym czasie 2014 r., kiedy było to 1,04 mln ton.

W Polsce, która w 2015 r. zajęła miejsce czwartego producenta masła w UE (po Niemczech, Francji i Irlandii), według danych GUS, MRiRW oraz IERiGŻ produkcja tego wyrobu mleczarskiego od stycznia do października wyniosła 157,6 tys. t. Niemal 25% masła produkowanego w Polsce to masło z Mlekovity – przez cały 2015 r. produkcja w Grupie wyniesie ponad 42 tys. t (o ok. 2,5% więcej niż w roku poprzednim). Znaczna część produkcji eksportowana jest na rynki całego świata – aż do 40 krajów.

Masło to produkt, którego nie powinno go zabraknąć w diecie każdego człowieka – należy je traktować jako nutraceutyk, czyli żywność, która leczy. Tłuszcz mleczny jest bowiem najlepiej przyswajalny ze wszystkich tłuszczów spożywczych – proces jego trawienia zachodzi znacznie szybciej, a więc szybko zamienia się w energię i zwiększa siły witalne organizmu. Jego walory doceniano już w starożytności – wyrób masła w drewnianych maselnicach to tradycja sięgająca około 4 tysięcy lat temu.

Tłuszcz mlekowy jest unikalny pod każdym względem. Jego unikatowe cechy to:

1) jakościowy oraz ilościowy skład kwasów tłuszczowych.
Tłuszcz mlekowy zawiera ponad 400 zidentyfikowanych kwasów tłuszczowych, z czego zaledwie 15 występuje w ilości powyżej 1%. Dominującym składnikiem
(60-65%) są kwasy tłuszczowe nasycone, z czego ok. 25% stanowią kwasy
krótko- i średniołańcuchowe, nieobecne w żadnych innych tłuszczach jadalnych. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, głównie kwas oleinowy omega-9, występują w ilości do 35%. W tłuszczu mlekowym występują również – w ilości 2% do 7% – naturalne kwasy nienasycone o konfiguracji trans, tj. kwas wakcenowy i skoniugowany kwas linolowy (CLA);

2) budowa tłuszczu mlekowego.
Niemal w całości zamknięty jest w kuleczkach tłuszczowych, mających fosfolipidowo-białkową otoczkę. Otoczka zapewnia stabilność emulsji tłuszczu mlekowego, a także bardzo wysoki stopień jego dyspersji. Konsekwencją obecności krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, struktury trójglicerydów oraz budowy i stanu rozproszenia kuleczek tłuszczowych jest wyjątkowa strawność i wchłanialność tłuszczu mlekowego.

Bioaktywne składniki tłuszczu mlekowego.

Wszystkie składniki tłuszczu mlekowego pełnią różnorodne funkcje biologiczne w organizmie człowieka:
- długołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe charakteryzują się działaniem przeciwdrobnoustrojowym, ograniczają adhezję patogenów do nabłonka jelitowego;
- krótko- i średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe (nieobecne w innych tłuszczach jadalnych) są najlepszym źródłem łatwo dostępnej energii dla narządów wewnętrznych, regulują funkcjonowanie nabłonka jelita, ułatwiają jego regenerację, działają przeciwzapalnie i antynowotworowo;

- naturalne izomery trans tj. kwas wakcenowy oraz skoniugowany kwas linolowy – CLA charakteryzują się wszechstronnym prozdrowotnym działaniem. Po wbudowaniu w fosfolipidy błon komórkowych CLA usprawnia ich funkcjonowanie oraz intensyfikuje procesy metaboliczne, dzięki czemu wpływa na metabolizm tkanki tłuszczowej. Ponadto działa immunostymulująco, przeciwmiażdżycowo i antynowotworowo;

- nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy oleinowy omega-9, linolowy omega-6 oraz linolenowy omega-3) regulują profil lipidowy krwi. Ograniczają syntezę cholesterolu endogennego oraz trójglicerydów. Wpływ poszczególnych nienasyconych kwasów tłuszczowych na metabolizm cholesterolu zależy od liczby wiązań nienasyconych. Kwas linolenowy jest bardziej skuteczny w obniżaniu poziomu cholesterolu niż kwas linolowy. Skuteczność kwasu oleinowego wynika natomiast z jego stosunkowo wysokiej zawartości (do 35%) w tłuszczu mlekowym;

- fosfolipidy, obecne głównie w otoczce kuleczki tłuszczowej, wykazują wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Działają neuroprotekcyjnie: regulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i odporność na stres, zmniejszają ryzyko schorzeń neurologicznych.

Fosfolipidy są skuteczne w leczeniu wątroby (stłuszczenia, zatrucia alkoholem), działają przeciwzapalnie, są istotne w profilaktyce nowotworów;

- enzymy i peptydy wchodzące w skład otoczki kuleczki tłuszczowej mają wyjątkową aktywność biologiczną;

- lipidy eterowe, nawet w bardzo małych stężeniach, są bardzo aktywne. Stymulują układ odpornościowy, który w ich obecności może rozpoznawać komórki nowotworowe. Chronią tkanki przed toksycznym działaniem rodnika hydroksylowego, który jest generowany podczas radioterapii.

Tłuszcz mlekowy nie jest podatny na utlenianie (jest stabilny oksydacyjnie). Wynika to z wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim z obecności antyoksydantów. Działanie antyoksydacyjne wykazuje wiele bioaktywnych składników (CLA, fosfolipidy, lipidy eterowe, koenzym Q10), a także witaminy E, A i D3. Witamina E występuje w najbardziej aktywnej formie jako α-tokoferol. Wszystkie antyoksydanty tłuszczu mlekowego są termostabilne i aktywne w organizmie człowieka.

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Odpowiadając na wniosek przyjęty na VI Posiedzeniu Krajowej Rady Izb Rolniczych ...

Komisja Europejska od 18 stycznia do 12 kwietnia 2021 r. prowadzi konsultacje pu...

Sekretarz stanu Ryszard Bartosik uczestniczył dziś w polsko-niderlandzkim spotka...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę