biogaz_09_2025

Młoda polska kapusta! Hit sezonu!

12 maja 2025
Młoda polska kapusta! Hit sezonu!

Wiosną wszyscy czekamy na smak świeżych warzyw. I choć nowalijki mają swoje wierne grono fanów, to prawdziwą królową kwietniowych i majowych stołów jest bez wątpienia młoda, polska kapusta. Delikatna, lekko słodka, pełna wartości odżywczych, błyskawiczna w przygotowaniu i niskokaloryczna – nic dziwnego, że wraca do łask w wielkim stylu.

Kiedy szukać polskiej kapusty i jak ją rozpoznać?

Choć kiedyś młoda kapusta trafiała do sprzedaży dopiero w połowie maja, dziś – dzięki nowoczesnym metodom uprawy pod osłonami – można ją kupić już pod koniec kwietnia. W sklepach i na bazarach warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia – tylko kapusta, której kraj pochodzenia to „Polska” gwarancję świeżości i smaku prosto z lokalnych gospodarstw. Jeśli nie widzimy takiego oznaczenia, warto zapytać o to sprzedawcę. Charakterystyczne cechy? Zielone, jędrne liście, nieduża główka i delikatny, lekko słodkawy zapach.

Zdrowie na talerzu

Młoda kapusta to skarbnica witaminy C, błonnika i naturalnych przeciwutleniaczy. Wzmacnia odporność, wspiera trawienie i ma niewiele kalorii. Jest doskonałym wyborem zarówno dla osób na diecie, jak i tych, którzy chcą po prostu jeść zdrowiej – bez rezygnacji z przyjemności.

Dwa sposoby na młodą kapustę – tradycja i nowoczesność

 

Klasyczna wersja, jak u babci:

Delikatnie duszona kapusta z masłem i koperkiem to smak dzieciństwa, który wraca na wiosnę w najlepszym wydaniu. Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje więcej niż 20 minut.

Składniki:

- 1 główka młodej polskiej kapusty

- 1 cebula

- 2 łyżki masła

- pęczek świeżego koperku

- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy, cebulę drobno kroimy. W dużym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy kapustę, podlewamy odrobiną wody (ok. 100 ml), przykrywamy i dusimy przez 10–15 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

 

 

 

Nowoczesna wersja:

Młodą kapustę można też wykorzystać w lżejszej, bardziej wyrazistej odsłonie – jako szybką sałatkę na ciepło lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

- ½ główki młodej kapusty

- 1 ząbek czosnku

- sok z ½ cytryny

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- szczypta soli, pieprzu i płatków chilli

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, następnie kapustę. Smażymy 5–7 minut na większym ogniu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, cytryną i chilli. Podajemy na ciepło jako zdrowy dodatek.

Podsumowanie – warto jeść to, co nasze

Młoda kapusta to wiosenna klasyka, która wraca na stoły w nowym wydaniu. Jest tania, zdrowa, lokalna i uniwersalna. Warto po nią sięgać, zanim zniknie z sezonu – to tylko kilka tygodni pełnych smaku i wartości!

 

Moc Polskich Warzyw

Moc Polskich Warzyw to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw (#FunduszePromocji).

W lipcu 2024 r. zainaugurowano już piątą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę