aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Morela – dlaczego warto jeść ją w pracy?

23 maja 2017
Morela – dlaczego warto jeść ją w pracy?

Morele poza smakiem posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Zawarte w nich przeciwutleniacze mają silne działanie antynowotworowe oraz anty-aging. Wpływają także na nasze trawienie, pracę nerek oraz ciśnienie. Jednak to nie wszystkie ich walory – dlaczego warto jeść je nie tylko w domu, ale i w pracy?

Morela dla zdrowia

Oprócz walorów smakowych, którym mało kto zaprzeczy, w morelach znajdziemy mnóstwo właściwości leczniczych. Zapobiegają one nowotworom, a dzięki dużej ilości potasu wspomagają pracę nerek oraz regulują ciśnienie krwi. W morelach znajdziemy dużo fosforu, żelaza, wapnia i witaminy B, czyli wszystko to co zapobiega chorobom krążenia. Dodatkowo jedzenie świeżych moreli poleca się osobom, które borykają się z problemami z osteoporozą.

Zbawienny beta-karoten

Swój kolor zawdzięczają beta-karotenowi, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten chroni nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, a także hamuje proces starzenia organizmu. Dodatkowo jest bardzo korzystny dla prawidłowego funkcjonowania oczu, a dzięki niemu nasza skóra może cieszyć się zdrowym wyglądem. B-karoten poprawia także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wzmacniając system immunologiczny. Wystarczą 3 morele dziennie aby dostarczyć naszemu organizmowi właściwą ilość przeciwutleniaczy.

Dieta z morelami

Świeże morele działają zasadotwórczo. Stąd często powinny po nie sięgać osoby z nadkwasotą, a także te, które często jedzą mięso, które zakwasza organizm.

Świeże morele są niskokaloryczne – w 100 gramach owoców znajdziemy wyłącznie 47 kcal. Dlatego poleca się je osobom dbającym o dietę. Osobom aktywnym fizycznie zaleca się zjedzenie kilku moreli po wysiłku, aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Co więcej, w 100 gramach świeżych moreli znajduje się 47 kcal, natomiast w takiej samej ilości suszonych owoców to już 284 kcal. Warto więc korzystać z tych świeżych jak najdłużej to możliwe.

W pudełkach Take a Fruit obecnie znajdziemy odmiany pochodzące z Hiszpanii, gdzie ze względu na klimat drzewa owocują bardzo szybko, krajowych moreli możemy spodziewać się dopiero w drugiej połowie lipca. Jednak jak widać Hiszpanie lubią dzielić się z nami tym co najsłodsze i najzdrowsze.

 

www.takeafruit.pl 

Newseria Biznes / Take a Fruit


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę