Advertisement

Na maliny, jeżyny, jagody do Horteksu

2 lutego 2017
Na maliny, jeżyny, jagody do Horteksu

Pamiętacie wakacyjne wyprawy do lasu na jagody? A może woleliście zbierać słodziutkie maliny i jeżyny u babci w ogródku? Można zgłodnieć na samą myśl o pysznych owocach i wszystkich deserach, które wyczarowywała z nich mama. Latem Hortex wybrał najsmaczniejsze maliny, dojrzałe jeżyny, leśne jagody i zamroził je błyskawicznie i głęboko. Dzięki temu ich smakiem możemy cieszyć się cały rok.

Pyszne maliny, jeżyny i leśne jagody i przygotowywane z nich koktajle, soki, konfitury i ciasta – jednym słowem desery z dzieciństwa. W Horteksie doskonale je pamiętamy. Dlatego wybieramy najwyższej jakości owoce, zebrane w szczycie sezonu, gdy są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych. Tuż po zbiorach poddajemy je procesowi błyskawicznego i głębokiegomrożenia. Dzięki temu nasze produkty zachowują smak i walory zbliżone do świeżych. Teraz dostępne są w poręcznych opakowaniach w sam raz by wyczarować z nich pyszne desery np. bezę z malinami, tartaletki z jeżynami i sernik jagodowy. Mniam -J.

  • Maliny Hortex – opakowanie 280g – 8,69 pln
  • Jeżyny Hortex – opakowanie 300g – 8,69 pln
  • Jagody Leśne Hortex – opakowanie 280 g – 8,69 pln

BEZA Z MALINAMI

Lista składników:

Beza:

300 g drobnego cukru

6 białek

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

papier do pieczenia

Krem:

200 ml śmietanki kremówki 30%

150 g sera mascarpone

4 łyżki wiórków kokosowych

Sos malinowy:

Maliny Hortex – 1 opakowanie

100 g drobnego cukru

Na gorącą patelnię wsyp maliny (kilka odłóż na później), dodaj cukier i mieszając zrób sos. Odstaw do ostygnięcia.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując dodaj cukier i sok z cytryny. Gotową pianę wymieszaj z sosem malinowym, tak aby widoczne były różowe paski. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż okrągłą porcję bezy. Na środku uformuj wgłębienie. Bezę susz ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.

Schłodzoną śmietankę ubij na gęstą masę, dodaj ser i wiórki kokosowe. Wystudzoną bezę wypełnij kremem, a wierzch posyp malinami.

TARTALETKI Z JEŻYNAMI

Lista składników:

spód:

100 g łuskanych pistacji

100 g mąki pszennej

75 g masła

50 g cukru trzcinowego

2-3 łyżki wody

krem:

Jeżyny Hortex – 1 opakowanie

250 g sera mascarpone

3 łyżki śmietanki min. 30%

2 łyżki cukru pudru

laska wanilii

Pistacje zmiksuj, po czym wymieszaj z mąką, cukrem, posiekanym masłem i wszystko zagnieć, dodając stopniowo 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

W tym czasie 8 mniejszych lub 4 większe foremki na tartaletki wysmaruj masłem i odstaw.

Następnie przygotuj krem. Śmietankę lekko podgrzej z ziarenkami wanilii i ostudź. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz ze śmietanką, wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.

Ciasto podziel na równe części, rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki foremek. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Upieczone ciasteczka ostudź. Do tartaletek wyłóż krem i przykryj go równomiernie rozmrożonymi owocami. Ciastka możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem lub posiekanymi pistacjami.

SERNIK JAGODOWY 

Lista składników:

Masa serowa:

Jagody leśne Hortex – 140 g

500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego

250 g ser mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

150 g cukru pudru

100 ml płynnego miodu

20 g żelatyny

szczypta cynamonu

 Wierzch:

Jagody leśne Hortex – 140 g

100 g cukru

sok z połowy cytryny

 Spód:

200 g ciastek typu digestive

70 g masła

 Ciasteczka pokrusz i połącz z roztopionym masłem. Tak powstałym ciastem wylep dno formy do tarty z wyciąganym dnem i odstaw do lodówki.

Tymczasem przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody. Połowę opakowania jagód zblenduj z miodem i cynamonem, odstaw. Następnie obydwa rodzaje sera zmiksuj z cukrem pudrem i śmietanką. Namoczoną wcześniej żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i stopniowo, cały czas mieszając dodawaj do masy serowej. 2/3 masy wylej na schłodzony spód i wstaw do stężenia do lodówki. Do pozostałej wlej zblendowane wcześniej jagody i delikatnie wymieszaj. Gotową masę jagodową wylej na stężałą, białą masę serową i wstaw do lodówki, do stężenia.

Na koniec pozostałe jagody przesmaż z cukrem i sokiem z cytryny, a powstałą i ostudzoną polewą polej sernik.

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Europosłowie wezwali we wtorek państwa członkowskie, żeby do 2030 r. zmniejszyły...

Rada Ministrów przyjęła we wtorek dokument „Wspólna polityka rolna po 2020 roku ...

Europejskie spółdzielnie rolnicze (Copa i Cogeca) poinformowały  o niepożądanym ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę