biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Nagrodzeni za kulinarne dziedzictwo

25 sierpnia 2021
Nagrodzeni za kulinarne dziedzictwo

21 sierpnia br. w Przelewicach, w gminie Pyrzyce, odbyła się XX edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. W finale wojewódzkim uczestniczyło kilkudziesięciu producentów tradycyjnych produktów żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach rolnych i domowych.

Nadrzędnym celem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” jest identyfikacja i gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych stanowiących dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Szczecinie miał zaszczyt wręczyć nagrodę rzeczową za pierwsze miejsce w kategorii „Produkty i przetwory z ryb”. Tutaj bezkonkurencyjne okazały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Malwa w Tetyniu, które podbiły podniebienia jury, serwując pyszny paprykarz z płoci. Organizatorzy konkursu przyznali również nagrody m.in. za takie lokalne specjały jak: kiełbasa galicyjska z Bobolic, miód nostrzykowy z pasieki Rzeplino i ocet z papierówki. Natomiast szczególne wyróżnienie za promocję dań i potraw lokalnych trafiło do KGW Jarzębina z Dobropola.

Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

 

KOWR


POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę