Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Najpopularniejsze owoce i warzywa kwietnia

2 maja 2022
Najpopularniejsze owoce i warzywa kwietnia

Najpopularniejszymi owocami kwietnia były jabłka (88%), gruszki (43%) i już truskawki (28%). Najpopularniejszymi warzywami w kwietniu były cebula (88%), pomidory (87%) i ogórki (84%). Patrząc na wyniki z kwietnia 2021 roku najbardziej zyskały: czarna porzeczka (aż 67%), borówka (50%), aronia (26%), maliny (15%) i truskawki (12%). Liderem wzrostu liczby konsumentów wśród warzyw są kalafior (o 26%), papryka, brokuły i rzodkiewka.

polska smakuje_pasek (1).jpg
Badanie zrealizowano w dniach 8-13 kwietnia 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Konsumpcja owoców w kwietniu
 
 
Najpopularniejszym owocem w kwietnia były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%, w marcu 89%, w lutym 90%).
 
Jabłka jedzone są najczęściej. 10% Polaków jadło je codziennie (w marcu 12%), a dalsze 18% 4-5 razy w tygodniu (w marcu 20%).
 
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 43% badanych (w marcu i lutym 45%). 
 
Ponad jedna czwarta (28%) Polaków na początku kwietnia jadła truskawki. To o 2 p.p. więcej niż przed miesiącem i o 3 p.p. więcej niż w rok temu w kwietniu.

Wzrost konsumpcji polskich superowoców
Wyniki deklaracji konsumpcji w kwietniu br. można odnieść do wyników z kwietnia 2021 roku. Najbardziej zyskały czarna porzeczka (aż o 67%), borówka (o 50%), aronia (o 26%), maliny (o 15%) i truskawki (o 12%).


Konsumpcja warzyw w kwietniu
 
 
Najpopularniejszym warzywem w kwietniu była cebula, której konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje niespełna dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%).
 
Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazły się pomidory które jadło 87% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do ogórków (84%).
 
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.
 
W stosunku do marca spadło spożycie: pieczarek (o 8 p.p.), papryki (o 6 p.p.), kapusty (o 3 p.p.), brokułów (o 3 p.p.), kalafiora (o 3 p.p.) oraz sałaty (o 2 p.p.).
 
Wzrost konsumpcji w skali roku zanotowały rzodkiewki, ogórki, papryka, kapusta, brokuł i kalafior. Spadło spożycie cebuli, marchwi i sałaty.
 
Jednoznacznie pozytywny trend ma również konsumpcja pieczarek i buraka ćwikłowego.

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 91% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 67% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 60% na kolację. Na przekąskę warzywa i owoce spożywało 46% Polaków, natomiast na drugie śniadanie 47%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek - 31% (w marcu jeszcze 37%).
 
 
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 39% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. W porównaniu do marca wskaźnik ten zmalał o 9 punktów procentowych.
 
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (14%).
 
Najrzadziej (22%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 15% Polaków odżywiało się w kwietniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
 
 
Prawie jedna trzecia (28%) badanych odżywiała się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
 
62% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 39% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 23% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w kwietniu wartość 41,6 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
 
W porównaniu do marca wskaźnik ten zmalał o 3,2 pkt.
 
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).




Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg
 
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

We wtorek posłowie zatwierdzili ponad 1 mld euro pomocy z Funduszu Solidarności ...

Skończyły się żniwa kukurydzy kiszonkowej, rozpoczyna się zbiór odmian zbieranyc...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża głębokie zaniepokojenie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę