Adama_Spyrale_1-31.05.21

Najpopularniejsze superowoce kwietnia 2021

4 maja 2021
Najpopularniejsze superowoce kwietnia 2021

Jak wynika z badań Kantar co czwarty (25%) Polak jadł truskawki w kwietniu. To znacznie więcej niż przed miesiącem (o 9 p.p.). W kwietniu wzrosło również spożycie malin – z 16% do 19%. Na kolejnych miejscach borówki (16%) i czarna porzeczka, dostępna obecnie pod postacią przetworów i mrożonek. Deklaracje spożycia aronii (12%) utrzymują się na stabilnym poziomie od czerwca zeszłego roku.

polska smakuje_pasek (1).jpg
 

Truskawki to ulubiony owoc Polaków. Coraz więcej ludzi wie, że w Polsce mamy truskawkę już wczesną wiosną. Chcemy aby próbowali i docenili jej walory

- mówią Wiesława i Zenon Janiak, pionierzy uprawy w szklarniach.

 
Biorąc pod uwagę wszytskie owoce najpopularniejszym w kwietniu było jabłko, którego konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie, deklaruje dziewięciu na dziesięciu Polaków (89%). 9% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 18% 4-5 razy w tygodniu. Na drugim miejscu znalazły się gruszki, które jadł co trzeci (34%) badany. Spożycie gruszek jest nieco niższe niż w luty br. i sporo (o 8 p.p.) niższe niż przed rokiem.
 
Najpopularniejszym warzywem w kwietniu, tak jak w poprzednich miesiącach, była cebula, której konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie, deklaruje dziewięciu na dziesięciu Polaków (91%). Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazła się marchew, którą jadło 88% badanych, a na trzecim pomidory, których próbowało 87%.
 
Konsumpcja cebuli, marchwi, pomidorów, a także ogórków, papryki i kapusty jest wysoka przez cały rok. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu. Na podobnym poziomie, jak przed rokiem kształtowały się deklaracje konsumpcji cebuli dymki (63%) i rzodkiewki (58%). Spadło natomiast spożycie sałaty (63%), kalafiora (37%) i brokułów (36%).

 

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 92% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 77% deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 69% na kolację. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 64% Polaków, natomiast na przekąskę – 56%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (53%).
 
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. Obiad 45% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. Ciekawie kształtuje się udział warzyw i owoców w przekąskach. 20% składa się wyłącznie z warzyw i owoców (i jest to najwyższy wynik ze wszystkich posiłków), jednak jednocześnie 44% nie zawiera warzyw i owoców w ogóle. Najrzadziej (26%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.
 
Wczoraj na talerzu, kwiecień 2021.jpg

 

Wczoraj na talerzu

Jedynie 14% Polaków odżywiało się w kwietniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Co trzeci (31%) badany odżywiał się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości jego posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią jego połowę. 56% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 39% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 17% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
 
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w kwietniu wartość 44,4 pkt., czyli był na średnim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. Wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę). Wiosna sprzyja poprawie jakości naszej diety – wyjaśnia Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public.

 

Czas na polskie superowoce!

W kwietniu rozpoczął się sezon na polskie owoce jagodowe. Od połowy miesiąca dostępne są już truskawki z upraw szklarniowych. W maju rozpoczną się ich zbiory upraw spod tuneli i osłon. W czerwcu jagoda kamczacka, agrest, maliny, w lipcu borówki, czarna i czerwona porzeczka, w sierpniu aronia, jeżyny, we wrześniu uprawiane w Polsce z dużym powodzeniem mini-kiwi. To owoce o wyjątkowych walorach prozdrowotnych. Świeże możemy spożywać codziennie od wiosny do jesieni. Jesienne odmiany truskawek będą z nami do listopada.





Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja."

 

pasek_logo.jpg
 
 
 

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

17 czerwca mija podstawowy termin na składanie wniosków o przyznanie płatności b...

Zgodnie z prognozą IGC (International Grains Council) z 27.05.2021 światowa prod...

Tak, jak nieprzewidywalna jest nasza pogoda, tak nieprzewidywalna jest i trudna ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę