aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Najpopularniejsze superowoce marca

4 kwietnia 2022
Najpopularniejsze superowoce marca

Najpopularniejszymi owocami jagodowymi marca były borówki (28%), truskawki (26%), czarna porzeczka i jej przetwory (25%). Wzrosło spożycie malin (25%) oraz aronii i jej przetworów (17%). Najpopularniejszymi owocami w marcu były jabłka i gruszki. Najpopularniejszymi warzywami w marcu były pomidory, cebula i ogórki. Liderem wzrostu liczby konsumentów, w ciągu 2 ostatnich lat, wśród warzyw jest papryka (blisko 1/5 konsumentów). 

polska smakuje_pasek (1).jpg

Badanie zrealizowano w dniach 11-16 marca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1002 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Konsumpcja superowoców w marcu
SUPEROWOCE Marzec 2022_.jpg
Ponad jedna czwarta (28%) Polaków na początku marca jadła borówki. To o 5 p.p. więcej niż przed miesiącem i aż o 12 p.p. więcej niż w marcu 2020, kiedy rozpoczynano monitoring. To najwyższy wzrost wśród wszystkich owoców.
W marcu wzrosło spożycie truskawek z 24% do 26% oraz malin z 22% do 25%. Wzrosło również spożycie czarnej porzeczki i jej przetworów z 19% do 22%. O 1 p.p wzrosło także, do 17%, spożycie aronii i jej przetworów.
Wyniki deklaracji konsumpcji w marcu 2022 roku można odnieść do wyników sprzed 2 lat, kiedy to rozpoczęto comiesięczny monitoring konsumpcji. Najbardziej zyskały borówka, maliny, gruszki, truskawki i aronia i jej przetwory.
Patrząc na wyniki z marca 2020 roku, kiedy to KZGPOiW rozpoczynał monitoring konsumpcji, w ciągu ostatnich 2 lat najbardziej zyskały: borówka (aż 3/4 konsumentów), maliny (2/3), aronia i jej przetwory (ponad połowę konsumentów) oraz truskawki (blisko 1/3).

Konsumpcja owoców w marcu
 
 
Najpopularniejszym owocem w marcu były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (89%, w lutym 90%).
Jabłka jedzone są najczęściej. 12% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 20% 4-5 razy w tygodniu.

Konsumpcja warzyw w marcu
 
 
Najpopularniejszym warzywem w marcu były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 89% Polaków.
Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazła się cebula, którą jadło 88% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do ogórków (83%).
W stosunku do lutego wzrosło spożycie: brokułów (o 5 p.p.), buraka ćwikłowego (o 3 p.p.) papryki (o 3 p.p.), pieczarek (o 2 p.p) oraz kalafiora (o 2 p.p.). Spadło spożycie: marchwi (o 3 p.p.), kapusty (o 3 p.p.), cebuli (o 2 p.p.) oraz selera (o 2 p.p.).
Wzrost konsumpcji w skali 2 lat - marzec 2022 vs. marzec 2022 -zanotowały papryka, burak ćwikłowy, kalafior, pomidory, a także ogórki, sałata, kapusta. Spadło spożycie marchwi.
Jednoznacznie pozytywny trend ma również konsumpcja pieczarek. W mniejszym stopniu także brokułów. Nieznacznie spadła selera.

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 90% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 72% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 62% na kolację. Na przekąskę warzywa i owoce spożywało 48% Polaków, natomiast na drugie śniadanie 45%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (37%).
 
 
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 48% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (16%).
Najrzadziej (26%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 17% Polaków odżywiało się w marcu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
 
 
Prawie jedna trzecia (28%) badanych odżywiała się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
55% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 35% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 20% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w marcu wartość 44,8 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
W porównaniu do lutego wskaźnik ten wzrósł o 0,7 pkt.
W porównaniu do wyników sprzed pandemii wzrósł od 3 pkt. 
- W porównaniu do wyników uzyskanych w badaniach 2 lata temu, widać wyraźny wzrost. Pandemia wygenerowała dodatkowy popyt, ale dużo z tego wzrostu zostało. Najwyższą wartością wskaźnika i zbliżoną do poziomu zadowalającego, jeśli chodzi o ilość warzyw i owoców, osiągają mieszkańcy miast powyżej 500 tys., kobiety i osoby z wyższym wykształceniem - mówi Urszula Krassowska, Dyrektor Zarządzający Public Division, Kantar Polska.

Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).




Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „Czas na polskie superowoce! Edycja IV”.

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę