aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Najpopularniejsze warzywa i owoce listopada

28 listopada 2022
Najpopularniejsze warzywa i owoce listopada

 

Gdyby w punktach sprzedaży dostępne były informacje o odmianach warzyw i owoców, to prawie trzy czwarte (73%) Polaków zwracałoby na nie uwagę. To wyniki najnowszego sondażu Kantar realizowanego na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. W listopadzie najczęściej kupowaliśmy ziemniaki (98%), pomidory (90%) oraz cebulę (87%). Wśród owoców jabłka (89%), gruszki (49%) i borówki (25%). Porównują wyniki do listopada ur. najbardziej (o 9%) wzrosło spożycie borówki, która zyskała ponad 0,6 mln nowych konsumentów. Wyniki badań konsumpcji kilkudziesięciu gatunków śledzić można na stronie WczorajNaTalerzu.pl

 


W listopadzie tylko 15% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków, tzn. minimum połowę tego, co jemy stanowią warzywa i owoce. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” był w listopadzie na niskim poziomie (43,3 pkt). Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców na talerzach przeciętnego Polaka.

W celu poprawy tego stanu ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw monitorowana jest konsumpcja kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw (wyniki są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl). Regularnie badane są też kolejne percepcje i składowe procesów decyzyjnych.

Do tej pory za kluczowe uznać można było trzy czynniki: dostępność ulubionych gatunków, dbałość o zdrowie i możliwość jedzenia warzyw i owoców w postaci smacznych dań (czas, pomysłowość i umiejętność ich przygotowania).

Na początku listopada zapytaliśmy respondentów o to czy zwracają uwagę na odmiany owoców i warzyw oraz o ich preferencje co do dostępności informacji o nich.

 

 

 ● 43% badanych regularnie sprawdza z jakimi warzywami i owocami ma styczność. 29% zwraca uwagę na odmiany, ale nie potrzebuje informacji w miejscu zakupu. Nieco ponad co piąty ankietowany (22%) chciałby, aby taka informacja znajdowała się w miejscu sprzedaży.

● Gdyby w punktach sprzedaży dostępne były informacje o odmianach warzyw i owoców, to prawie trzy czwarte (73%) Polaków zwracałoby na nie uwagę.
● Niespełna połowa Polaków (49%) nie zwraca uwagi na odmiany owoców i warzyw. Ale 27% robiłoby to, gdyby w miejscach sprzedaży byłaby dostępna informacja o odmianach. 22% nie jest zainteresowana taką informacją.
● 5% badanych udzieliło odpowiedzi „nie wiem”.

Badani, w których przypadku wartość wskaźnik „Wczoraj na Talerzu” wskazuje, że odżywiają się zgodnie z zaleceniami dietetyków, czytaj odżywiają się lepiej (niż 85% populacji), częściej niż inni zwracają uwagę na odmiany warzyw i owoców (56% vs. 43% w populacji).

 

  


Konsumpcja owoców w listopadzie

Podobnie jak w poprzednich latach w listopadzie najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (89%). Jabłka jedzone były też najczęściej. 11% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 14% 4-5 razy w tygodniu.

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 49% badanych. To mniej niż przed miesiącem o 6 p.p.

Jedna czwarta (25%) Polaków na początku listopada jadła borówki. To więcej niż przed rokiem (o 2 p.p.).

Mniej niż jedna czwarta osób jadła w listopadziemaliny(22%), a 15% spożywało truskawki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spożycie jabłek, w stosunku do zeszłego miesiąca, wzrosło o 7 p.p.. Sezonowy spadek odnotowano w przypadku malin (o 16 p.p.), borówek (o 9 p.p.), jeżyn (o 8 p.p.), porzeczek (o 4 p.p.) i śliwek (o 4 p.p.).

Polskie superowoce

Borówkę w listopadzie jadło 8,1 mln Polaków. W porównaniu do listopada 2021 spożycie borówkiwzrosło (o 2 p.p.). Uwzględniając wyjściowe wielkości spożycie borówek wzrosło "listopad do listopada" 0 9%.

Polski sezon zbiorów owoców jagodowych zakończył się w okresie, kiedy realizowane było badanie. Jagodową sztafetę kończy minikiwi, które w październiku przebiło poziom 5 mln konsumentów w miesiącu.

Kończące polskie sezon minikiwi, borówki i truskawkito gatunki, które odnotowują największy wzrost konsumpcji, wśród wszystkich badanych przez Kantar gatunków.

 

Konsumpcja warzyw w listopadzie

Najpopularniejszym warzywem w listopadzie były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 98% Polaków.

Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się pomidory, które jadło 90% badanych, natomiast trzecie miejsce należało do cebuli(87%).

Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.

W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: marchew (82%), ogórki (81%) oraz kapusta (66%). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W porównaniu do października spadło spożycie: pomidora (o 5 p.p.), pieczarki (o 5 p.p.), ogórka (o 4 p.p.) oraz cukinii (o 3 p.p.).


Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 91% osób, które w ogóle jadły ten posiłek.

74% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 62% na kolację.

Jako przekąski warzywa i owoce spożywało odpowiednio 48%, a 44% na drugie śniadanie.

Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (34%).

 

 

 

 

Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 47% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.

Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (16%).

Najrzadziej (21%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 15% Polaków odżywiało sięw listopadzie zgodnie z zaleceniami dietetyków – minimum połowę tego, co jedzą stanowiły warzywa i owoce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

59% Polaków ma dietę zbyt ubogąw warzywa i owoce, przy czym u 41% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 18% badanych jadło bardzo mało warzywi owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w listopadzie wartość 43,3 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).

Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?

Jego poziom możemy śledzić na specjalnej stronie WczorajNaTalerzu.pl

***

Badanie zrealizowano w dniach 4-9 listopad 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

***

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę