MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Najpopularniejsze warzywa i owoce września

30 września 2022
Najpopularniejsze warzywa i owoce września

 Rośnie konsumpcja i różnorodności spożycia warzyw i owoców. Wskaźniki rosną kolejny miesiąc z rzędu. Największym wzrostem „wrzesień do września” mogą pochwalić się jeżyny (18%), maliny (12%), cukinia (12%) i papryka (5%). W każdym przypadku oznacza to ponad 1 mln konsumentów więcej. Mimo tego jedynie 15% Polaków odżywiało się we wrześniu zgodnie z zaleceniami dietetyków – minimum połowę tego, co jemy stanowią warzywa i owoce. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” był we wrześniu na niskim poziomie (45,9 pkt). Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców na talerzach przeciętnego Polaka. W celu poprawy tego stanu Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw upublicznił wyniki monitorowanej od 2 lat konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw. Są one dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

 

 

Największym wzrostem "wrzesień do września" mogą pochwalić się jeżyny (18%), maliny (12%), cukinia (12%) oraz truskawki (10%). Maliny i cukinie jadło we wrześniu 14,9 mln Polaków, jeżyny 8,4 mln, a truskawki 7,4 mln konsumentów.

 

Konsumpcja owoców we wrześniu

Podobnie jak w poprzednich latach we wrześniu najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało ponad czterech na pięciu Polaków (83%). Jabłka jedzone były też najczęściej. 7% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 10% 4-5 razy w tygodniu.

 

 

 

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się śliwki, które jadło 67% badanych. To więcej niż przed miesiącem
o 8 p.p. Ponad połowa (53%) Polaków na początku września jadła gruszki. To więcej niż przed rokiem (o 4 p.p.).
Wiele osób deklarowało także, że jedli (w tygodniu poprzedzającym badanie) maliny (46%) oraz borówki (40%). W stosunku do zeszłego miesiąca wzrosło spożycie śliwki (o 8 p.p.) oraz jeżyny (o 4 p.p.).



W porównaniu do września 2021 wzrosło spożycie maliny (o 5 p.p.), gruszki (o 4 p.p.) oraz jeżyny (o 4 p.p.). Uwzględniając wyjściowe wielkości najbardziej wzrosły jeżyny (o 18%) i maliny (12%).



Owoce sezonowe

Największy wzrost liczby konsumentów "wrzesień do września" zanotowały jeżyny - o 18%, czyli 1,3 mln osób i maliny - o 12%, czyli 1,6 mln osób. Truskawce we wrześniu przybyło 0,6 mln konsumentów, to wzrost o 10%. To kolejny miesiąc wzrostu.
Borówka zyskała, "wrzesień do września", 300 tys. konsumentów. To oznacza wzrost o 3%.
W skali 2 lat - wrzesień 2022 vs. września 2020 - jeżyny zwiększyły liczbę spożywających o 24%, czyli ok. 1,6 mln konsumentów. Aronia wzrosła o 6%, czyli ok. 300 tys. nowych konsumentów.
Borówka zyskała w tym czasie 600 tys. nowych konsumentów. Wzrost w procentach to 5% w skali 2 lat. Ten wzrost dał borówce we wrześniu br. już 13 mln konsumentów.

Konsumpcja warzyw w sierpniu

Najpopularniejszym warzywem w sierpniu były ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 98% Polaków. Rozpoczęcie sezonu na ziemniaczane wykopki sprzyja częstszemu ich spożywaniu, dzięki czemu warzywa te stały się wrześniowym numerem jeden.

Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się pomidory, które jadło 97% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do ogórków (91%).

Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.

 

 

W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: cebula (90%), marchew (83%) oraz papryka (70%).
W porównaniu do sierpnia wzrosło spożycie papryki (o 3 p.p.), cebuli (o 3 p.p.), natomiast spadło spożycie cukinii (o 4 p.p.).
Cukinia odnotowała spadek (o 5 p.p.) w odniesieniu do września 2021.

Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 93% osób, które w ogóle jadły ten posiłek.
79% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 66% na kolację.

Jako przekąski warzywa i owoce spożywało odpowiednio 49%, a 48% na drugie śniadanie.

Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (36%).

 

 

Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 49% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.

Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (15%).
Najrzadziej (25%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 15% Polaków odżywiało się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.

 

 

Jedna trzecia (32%) badanych odżywia się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości ich posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
53% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 37% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 16% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w sierpniu wartość 45,9 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. W porównaniu do sierpnia wskaźnik ten zmalał o 2 pkt.

Choć w badaniu nie odnotowujemy na razie dużych zmian w diecie Polaków w ostatnich miesiącach, to należy także monitorować wpływ rosnących cen żywności na dietę.

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?
Jego poziom możemy śledzić na stronie WczorajNaTalerzu.pl


Badanie zrealizowano w dniach 2-7 września 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

 ***

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


POWIĄZANE

Konsumenci mają prawo do informacji o tym, jak została wyprodukowana żywność, że...

Wprowadzenie praktyk prozwierzęcych w miejscu pracy może zwiększyć produktywność...

Nie każda pszenica nadaje się do produkcji mąki chlebowej. Decydują o tym zarówn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę