"Laur Eksperta" to jeden z najbardziej prestiżowych znaków jakości, którego celem jest wyróżnianie najlepszych produktów, marek i usług dostępnych na polskim rynku, przyznawany przez Kapitułę Ekspertów - naukowców reprezentujących środowiska akademickie i branżowe.
W tegorocznej edycji zostało wyróżnionych aż 80 produktów i usług w tym marka Sertop. Tyski producent serków topionych otrzymał Wyróżnienie Nadzwyczajne „Laur Eksperta – Medal Nowoczesności" za unikatowy charakter, nowatorstwo i wysoką innowacyjność swojego kultowego produktu – Złotego Ementalera (kostka 100g). Serek ten dodatkowo otrzymał Certyfikat Laur Eksperta 2016/2017 potwierdzający nadanie Znaku Jakości w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Doradztwa Konsumenckiego dla firm oraz potwierdzający najwyższą jakość produktu.
Patronat nad Konkursem sprawowało m.in. Polskie Towarzystwo Towaroznawcze.
Podczas Gali przedsiębiorcy wymieniali się swoimi doświadczeniami związanymi z innowacyjnym podejściem do biznesu. Gośćmi honorowymi uroczystości byli prof. Krzysztof Witkowski z Uniwersytetu Zielonogórskiego oraz prof. Joanna Ejdys z Politechniki Białostockiej – członkowie Kapituły Konkursu.
Biuro prasowe Sertop