aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Najzdrowsze rodzaje kasz

21 czerwca 2023
Najzdrowsze rodzaje kasz

Kasza gości na polskich stołach przy wielu różnych okazjach. Bardzo często przygotowuje się ją głównie w porze obiadowej, kiedy to podaje się ją wraz z mięsem, gulaszem, sosami, warzywami czy też sałatkami. Jakie są najzdrowsze rodzaje kasz i gdzie warto zaopatrzyć się w taki produkt spożywczy?

Kasze - dlaczego warto wdrożyć je do swojego planu żywieniowego?

Nie da się ukryć, że kasza może być podstawowym składnikiem dań obiadowych czy też śniadaniowych, chociaż w niektórych przypadkach serwuje się ją również na deser. Wiele zależy od tego, po jaki konkretnie rodzaj kaszy sięgnie się w danym momencie oraz jakie są preferencje i plany żywieniowe poszczególnych domowników. Oczywiście niekiedy wdrożenie kaszy do swojej diety warto skonsultować z doświadczonym dietetykiem. Gdzie kupować kaszę? Najlepiej w sklepach z ekologiczną żywnością, aby mieć pewność, że będzie stanowić skarbnicę wartościowych składników odżywczych oraz witamin. Aktualnie można się zaopatrzyć w przeróżne kasze, które są doskonałym źródłem błonnika i regulują pracę jelit czy też dostarczają do organizmu kwas foliowy, potas, cynk, żelazo, magnez i witaminę E. 

Jakie kasze warto rozważyć w pierwszej kolejności?

Sporą popularnością na rynku cieszy się m.in. kasza gryczana niepalona BIO, która świetnie komponuje się z mięsem, warzywami, surówkami i sosem grzybowym (pieczarkowym). Z racji tego często można ją zauważyć na domowych stołach, a nawet w restauracjach. Taka kasza zawiera w sobie liczne związki fenolowe i odpowiada m.in. za eliminowanie stanów zapalnych, zwiększenie odporności organizmu, uregulowanie ciśnienia oraz wzmocnienie mięśni. Inne rodzaje kasz, które warto umieścić w swoich kuchniach to:

  • kasza gryczana łamana BIO - o właściwościach przeciwzapalnych, idealna do drobiu, bardzo delikatna i aromatyczna,
  • kasza jaglana BIO - cenne źródło witamin z grupy B i wsparcie dla całego układu nerwowego oraz gwarancja poprawy samopoczucia, 
  • kasza jęczmienna pęczak BIO - doskonały wybór do zup oraz dań mięsnych i warzywnych, reguluje napięcie nerwowe i wzmacnia włosy oraz paznokcie.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zakupić dla siebie również kaszę manną grochową BIO (źródło dobrze przyswajalnego białka), kaszę manną z płaskurki BIO (serwowana jako dodatek do obiadu, zasmakuje dzieciom oraz dorosłym), kaszę orkiszową drobną BIO (do dań wegetariańskich oraz sosów, zawiera w sobie nie tylko błonnik, ale też witaminę A, E oraz D), kaszę owsianą BIO (dodatek do zapiekanek i deserów, źródło przeciwutleniaczy) czy też kaszę z samopszy BIO (niesamowite właściwości smakowe i zbiór przeróżnych wartości odżywczych).

Przykładowe dania z zastosowaniem kaszy

Zwolennicy kaszy mogą się obecnie zdecydować na przygotowanie wielu różnych dań z zastosowaniem ulubionego rodzaju kaszy. Wystarczy wspomnieć przede wszystkim o kaszotto z kurczakiem i sosem pieczarkowym, pęczaku z warzywami po meksykańsku, smażonym pęczaku ze szpinakiem i sosem czosnkowym, krupniku, deserach z użyciem kaszy manny czy też dorszu z kaszą gryczaną niepaloną i surówką z marchwi oraz jabłka. Pomysłów jest naprawdę sporo, ale najpierw warto udać się do dietetyka i w przemyślany sposób wdrożyć kaszę do dotychczasowego planu żywieniowego. 


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę